Сакскобургготски: Изгонването на руските дипломати изглежда поръчково

България отблизо

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски с коментар на политическата ситуация у нас и изгонването на руските дипломати. Според него страната губи ценно време заради невъзможността да се състави стабилно управление, а изгонването на служителите на руската мисия в София изглежда поръчково и под натиск. С него разговаря Деси Банова-Плевнелиева в интервю за „Тук и сега“ в ефира на „Събуди се“.  

„Нечувана работа е гоненето на толкова дипломати, излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск. Не казвам, че е, но но сякаш е почти поръчково, което е още по-грозно за нас, българите“, коментира той скандала с Москва. И подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от „такъв калибър“.

Руснаците са с имперско мислене и самочувствие и с тях трябва да се действа по-предпазливо, категоричен е експремиерът. „Колко години ще ни трябва сега да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не свсем обективно и рационално разсъждаване“, смята още Сакскобургготски .

„Губим време, средства и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат и си казват: „Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор?“ Сравняват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко и има последици“, коментира още Сакскобурготски по повод политическата криза у нас. Той сподели, че не усеща „много голяма доза идеология в тия работи“, а по-скоро е его – „моите хора, моята партия“, което определи като „много вредно“.

Сакскобургготски коментира и свалянето на ветото на РСМ за преговори за членството ѝ в ЕС. „Лично за мен важното е добруването на тези народи – Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС. Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:„Родоотстъпници“! Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е старшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: „братя“! Да ударим едно рамо, а след това вече – с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула – ето френското председателство, което се стараеше толкова“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *