Световноизвестен професор от Харвард: Не въвеждайте еврото! Ще ви убие!

Свят

България не трябва да се присъединява към еврозоната, подчерта пред програма ”Хоризонт” на българското радио проф. Кенет Рогоф – преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд, във връзка с намерението на правителството да ни вкара в чакалнята на еврозоната.

Според Рогоф, създаването на еврото е „най-голямата грешка в академичната история“.

 

„Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха! Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута!“, категоричен е световноизвестният учен, цитиран от frognews.bg

Същото каза преди време и бащата на валутния борд проф. Стив Ханке. Той заяви категорично, че с валутния борд, левът е вързан за еврото и все едно сме в еврозоната. Но левът запазва своята самостоятелност и Българската народна банка може да реагира по различен начин при всякакви нововъзникващи кризи, да удържа кризите и да ги връща в нормалното русло. Ако обаче изхвърлим лева и го заменим с еврото, тогава БНБ няма да има възможност за никаква реакция, понеже всичко ще се определя от Европейската централна банка. А знаем, че ЕЦБ при криза, прави всичко възможно да угоди на големите икономики, докато малките загиват.

Това е същото, за което говорят проф. Ханке и проф. Рогоф. Става дума за независимата политика, която БНБ води по време на кризи. Тази политика отговаря точно на спецификата на нашата страна и я спасява от кризи. Да не говорим, че ако приемем еврото, заплати и пенсии ще са намалят наполовина, а цените на стоките ще се увеличат.

Кой може да издържи на такава страшна атака?! Нашите политици начело с Борисов много добре знаят това, но продължават да каканижат за чакалнята на Еврозоната и за Шенген. Ето затова световноизвестни учени ни предупреждават, че Еврозоната е капан за нас, от който няма измъкване. Капан, който ще ни убие.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *