Свиреп скандал се заформи: Тошко Йорданов и Виктор Николаев сипят обиди в ефир!

България отблизо

За референдум, според закона и Конституцията, могат да се поставят и въпроси, които са от компетенцията на обикновено НС. Свикването на ВНС е от компетенцията на НС и именно заради това въпросът е формулиран така.

 

Това заяви в ефира на Нова телевизия Тошко Йораднов от „Има такъв народ“.

„Екип от конституционни юристи са го формулирали, да не мислите, че сценаристите сме седнали да го решаваме“, заяви още в началото на разговора Йорданов.

„Проблемът е, че много хора гравитират към една или друга политическа идея. Към нас останалите се държат сякаш сме аборигени, които не могат да взимат решения“, смята той.

„Дразня се, че група хора решават, че са интелектуални аристократи, а останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения. Пряката демокрация и закона позволяват на гражданите да поставят този въпрос, който е от компетенцията на ВНС“, каза той.

„Ние тази идея я лансираме преди предните избори. Не е въпрос, че сега отиваме пак на избори. Не е тайна, че като бяхме в парламента, видяхме отвътре това, което хората усещат така или иначе – колективна безотговорност, скриване на решения, политическата система в тоя си формат е изчерпана. Системата не функционира добре. Няма приемственост, не могат да изберат правителство“, подчерта Йорданов и даде пример:

„Франция е била в същата ситуация и ето, сега е пример за демокрация, въпреки променения си формат на държавно управление“, смята сценаристът.

По думите му се сипва дизел в бензинов двигател и очакваме колата да върви, но няма как да стане.

Тогава Виктор Николаев го помоли да му обясни с пример как вижда да се случват нещата:

„Например Слави Трифонов е президент, той назначава вас за премиер, така ли?“, запита Николаев.

„Не е лоша идеята Слави да е президент. Шегувам се с вас в момента, осъзнавате, нали“, пита Йорданов

„Така ли“, учудено му отвърна Николаев.

Тошко Йорданов реши да се заяжда с водещия, като се подиграваше на всеки негов въпрос, наричайки го журналистически некомпетентен.

„Да, бързам, искам да видя какъв е крайният резултат, интересно ми е“, оправда се той, но Йорданов продължи с пренебрежителното си отношение.

„Франция е била в същата ситуация, чести избори, нестабилен парламент и кабинет“, каза той.

„Не се дръжте и вие като политиците, които мислят, че хората са идиоти“, заяви Йорданов, което накара Николаев да се включи в тона му:

„Аз не ви оценявам текстовете на песните, не ни слагайте етикети“, отсече водещият.

Йорданов каза, че ИТН ще се яви самостоятелно на предстоящия парламентарен вот.

Тогава водещите решиха да зачекнат събеседника си за песента за Лена Бориславова от ПП.

„Нямам лично творчески принос към песента за Лена. Песента ми харесва. Не може да има спирачки в политическата сатира. Един политик получава съответната сатира на база на това, което е направил. Срещу Маргарет Тачър е имало ужасни песни“, даде пример Йорданов.

„Такива за мустаци, кревати?“, запита учудено Мира Иванова.

„За кревати за Тачър не е имало, защото не е правила нищо в тая посока“, отвърна Йорданов.

„Творците могат да правят каквото си искат. Ние сме правили достатъчно сатирични песни по отношение на Бойко Борисов, Цецка Цачева и т.н. Не знам коя ще е следващата мишена, не знам накъде ще тръгне творческата муза“, завърши той.

Водещите решиха да обобщят разговора, акцентирайки именно върху сатирата за Лена, но това вбеси Йорданов, който се заяде, въпреки че интервюто бебе приключило:

„Ама много ме радвате с журналистическите си заключения. Цял разговор говорим за сериозни неща и закони, вие само за Лена разбрахте“, каза той.

Иванова се защити, че това е симптоматично явление за политиката и няма как да бъде пропуснато, а Николаев реши този път да не се заяжда.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *