Нинова върна на президента неизпълнен третия мандат. Опитахме всичко, но…

България отблизо
Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Направихме  всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири задачи за правителство и парламент – членство в Шенген, законите за ПВУ, бюджета и съдебна реформа.

 

Поканихме всички партии на разговори и става ясно, че не се събра мнозинство за излъчване на редовно правителство и поради тази причина връщам третия мандат неизпълнен“, каза тя на Радев.

 

Той от своя страна поздрави БСП за усилията, които положи в една много трудна политическа обстановка.

„Но явно и този път не се разреши ситуацията и отиваме отново на избори. Днес имам сеща с ЦИК и на база на информацията от тях ще реша кога да разпусна парламента и да насроча нови избори“, посочи държавният глава.

 

Левицата реши още в петък да върне мандата неизпълнен, след като стана ясно, че не среща мнозинство в НС за сформиране на правителство.

 

В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и „Български възход“.

 

Останалите три формации – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“, отказаха да участват в срещата и Нинова обяви, че левицата няма да предлага премиер.

 

Сега на ход е президентът. Той трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори. По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

 

„По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим“, каза Радев.

 

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

 

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип. Премиер и в следващото временно правителство остава „категорично Гълъб Донев“, каза Румен Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *