Сензационно: ГЕРБ опитаха тарикатски номер за цените на ток, парно и вода! Но управляващата коалиция виртуозно избягна капана!

България отблизо

След инфарктни тричасови дебати депутатите сформираха предложената от управляващата коалиция временна парламентарна комисия за справяне с енергийната криза и високите цени на ток, парно и вода.

Тя мина със 163 гласа „за“, 49 „против“ и 7 „въздържал се“.

Против създаването на такава комисия, още от самото начало на дискусията, бяха депутатите от ГЕРБ и ДПС. Те съзряха недопустима намеса в независимия регулаторен орган КЕВР, както и нарушаване на правилата на свободния енергиен пазар.

В същото време обаче именно от ГЕРБ предложиха мораториума върху цените на енергоносителите.

Защо ГЕРБ направиха това?  Ами много просто. Защото комисията за справяне с високите цени на ток, парно и вода ще предложи устойчиви и дългосрочни решения за запазване ниски цени на тези най-важни за хората и бизнеса ресурси, без които  държавата не може да функционира нормално. А от ГЕРБ мечтаят точно за това – държавата да изпадне в колапс и  новата власт да се срине. Да не говорим за фирмите, които изнасят евтиния български ток в чужбина, част от които е много вероятно да са свързани с ГЕРБ.

Точно затова ГЕРБ предложиха едно временно и палиативно решение – мораториум върху цените на ток, парно и вода. Само че техните мокри сънища пак няма да се осъществят. Понеже депутатите едновременно замразиха цените, и в същото време създадоха комисия, която да потърси дългосрочни и устойчиви решения за налагане на приемливи цени за тези критично важни държавни ресурси.

Така че работата на ГЕРБ пак не стана. И единственото, което успяха да направят е да се тупат по гърдите, че били предложили мораториум.

Но стана пределно ясно, че кранчето от което се източваха енергетиката и ВиК сектора ще бъде затворено. Веднъж и завинаги.

А депутатите от управляващата коалиция няколко пъти с удоволствие иронизираха напъните на ГЕРБ да препънат и правителството , и държавата. И то на гърба на хората.

Така например Тошко Йорданов иронично-саркастично благодари на „героите“ от ГЕРБ, че предложиха мораториум върху цените на ток, парно и вода.

„Радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, затова мога да ви уверя, че ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум. Огромна група от българските депутати ще застанат зад това предложение. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас“, обърна се към ГЕРБ депутатът на Слави Трифонов.

И изтри хитрите усмивки от лицата на ГЕРБ-депутатите.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *