Сензация от последната минута: Топ вирусолози назоваха единственият начин, по който коронавирусът се предава на хората!

Свят

Учени от Германския институт по вирусология и изследвания на ХИВ, към университета в Бон, откриха в резултат на специално проучване на коронавируса, че практически единственият начин да се заразим е дълъг и близък контакт със заразен от COVID-19.

Това заяви шефът на института Хендрик Щрек, пише RTL Днес.

През последните седмици вирусолозите проведоха мащабно проучване в германския град Хайнсберг, където бяха открити над 1400 заразени с коронавирус и бяха регистрирани 46 смъртни случая.

Проектът стартира на 30 март. Щрек и колегите му трябваше да разберат как са се заразили носителите на вируса. За това бяха взети подробни интервюта от болните за социални контакти, пътувания, хранене и т.н. Също така лекарите взеха микробиологични проби от различни предмети.

Германски изследователи са установили най-вероятния път на инфекция с коронавирус. Това е близък и дълъг контакт с хора. Вероятността да се заразите чрез предмети е доста малка, заключиха лекарите, но това съвсем не означава, че миенето на ръцете трябва да се пренебрегва.

Когато отивате да пазарувате в магазините, няма значителен риск от заразяване с това заболяване. Сериозните огнища на инфекция винаги са били резултат от това, че хората са по-близо един до друг за по-дълъг период от време. Тоест, социалните контакти трябва да са от дистанция, да не са продължителни и да не се вика, когато се говори.

В хода на изследването учените не са открили признаци на жив вирус по повърхностите на различни обекти.

„Когато взехме проби от дръжки на вратите, телефони или тоалетни, не можахме да култивираме вируса в лабораторни условия на тяхна основа“, казва Щрек.

Междувременно други научни трудове показват, че на някои повърхности вирусът оцелява до два до три дни. Така че не си струва да пренебрегваме измиването на ръцете и дезинфекцията, вдъхновени от резултатите само на едно проучване.

Щрек с колегите си вече се подготвя за по-мащабно проучване, в което ще бъдат интервюирани над хиляда души. То също ще се проведе  в Хайнсберг.

Резултатите от това по-подробно проучване могат да послужат като основа за препоръки към националните стратегии за постепенно излизане от режима на карантина, обяснява вирусологът. „Важно е да се получат тези данни, за да бъдем сигурни, че решенията се вземат въз основа на факти, а не на предположения.“

В резултат на изследванията, институтът стигнал до предварителното заключение, че вероятността от заразяване при контакт с предмети е малка. „Сериозните огнища на инфекция винаги са били резултат от това, че хората са били близо един до друг за дълъг период от време“, потвърди ръководителят на германския институт, съобщават информационните портали vesti.ru и newzfeed.ru.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *