Сергей Лавров предупреди Западът и НАТО за „неконтролируеми последици“!

Свят

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува „неконтролируемо изостряне“ на напрежението между световните сили, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

„Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност“, каза Лавров на конференция в Москва.

Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в „плацдарм срещу руските интереси“. Украйна и гражданите ѝ се изгарят като „консумативи“, докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров.

Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени, отбелязва руският топ дипломат.

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата“, каза той.

Разкривайки „безпрецедентния експанзионистичен глобализъм“ от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Той заяви, че Русия е пионер в борбата срещу западния колониализъм пред страните, които бяха изпратили свои представители на конференцията в Москва, отбелязва ДПА.

Също днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в интервю за телевизия Ар Ти, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в колапс и се използва по циничен начин от определен кръг държави, предаде ТАСС.

„ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност“, каза той.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *