Сергей Лавров разкри пред Г-20 какво правят САЩ в Украйна и ги предупреди, че ще си платят!

Свят

Европейският съюз и НАТО отдавна са хибридни участници в конфликта в Украйна, като доставят оръжия и обучават украинската армия, каза пред репортери руският външен министър Сергей Лавров след участието си в срещата на върха на Г-20, предадоха ТАСС и БТА.

 

„Европейският съюз и НАТО отдавна са хибридни участници в хибридния конфликт, хибридната война в Украйна. Става дума за доставки на оръжие, обучение, военна подготовка, помощ за осигуряване на огромно количество разузнавателна информация, участие в целеуказване, както знаете, американците го правят, това е и работата на инструкторите на място, да не говорим за хилядите наемници“, каза Лавров.

Но някой ще трябва да плаща цената за тези действия, а Русия със сигурност ще поиска това да се случи.

Според ръководителя на руската дипломация решението на ЕС да започне мисия за обучение на украински военнослужещи показва „политическо раздвоение на личността“, тъй като европейските лидери същевременно говорят за необходимостта от мирно уреждане на конфликта в Украйна.

„Що се отнася до конкретното решение на Европейския съюз да започне военна тренировъчна мисия, тук има някакво раздвоение на съзнанието, защото в същото време [френският президент Еманюел] Макрон, [германският канцлер Олаф] Шолц и други европейски лидери говорят за необходимостта да се върви към мирно уреждане“, каза Лавров. „Това е някакъв вид политическо раздвоение на личността или, както каза [руският президент Владимир] Путин, специфична неконвенционална форма на международни отношения. Но ние свикваме с това, нещата се случват“, добави руският министър.

Украйна, а не Русия се отказва от преговори с Киев, заяви още Лавров.

Освен това първият дипломат на Москва посочи, че речта на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-20 показва, че той изпълнява поръките на Запада относно преговорите или по-точно тяхната липса.

Руският външен министър обърна внимание и на времето на изявлението на Зеленски на форума, направено чрез видеовръзка. „Изявлението на Зеленски, продължи 20 минути, макар че на всеки участник се даваха около три минути, за да успеят да се изкажат всички. А Зеленски говори двадесет минути, беше невъзможно да бъде прекъснат, защото беше на запис.“

Лавров също така отхвърли като слухове съобщенията, че Вашингтон уж подготвя почвата за преговори между Русия и Украйна.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е изтъкнал руско-китайското сътрудничество по време на срещата с китайския си колега Ван И в рамките на форума на Г-20, съобщи ДПА, позовавайки се на ТАСС. От думите на Лавров става ясно, че Русия и Китай поддържат „всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество“. Неговата говорителка Мария Захарова публикува видеозапис, на който се вижда как руският министър се ръкува с китайския си колега.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *