Сергей Лавров разкри, че Русия няма да остави България в ръцете на САЩ!

Свят

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската държава иска да придобие санаторно-курортния комплекс „Камчия“, намиращ се до устието на река Камчия на черноморския бряг.

Това става ясно от негови думи в горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията, където той произнесе слово по актуални теми от международната политика и отговори на депутатски въпроси.

Към момента комплексът е собственост на кметството на Москва.

От зададения към Лавров въпрос става ясно, че депутатите са проучвали въпроса с комплекса и са подготвили проект за превръщането му в „основна задгранична културно-хуманитарна площадка“ за разкриване на руските ценности в България и Европа.

В отговора си Сергей Лавров каза, че комплекс „Камчия“ е „уникален проект“, а България винаги е била братска страна за Русия. По този елегантен начин руският външен министър недвусмислено показа, че Русия няма да остави своята посестрима, славянска и православна България, в ръцете на САЩ.

„Тревожи ни това, че през последно време се натрупаха много негативни тенденции. Редица сгради са затворени, други са под аренда. Не са много ясни имуществените отношения, има данъчни задължения и редица други тревожни фактори.“ – коментира руският външен министър, цитиран от изданието „Международная жизнь“.

По думите му, по темата се работи активно след визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България през март тази година. Не става ясно какво точно е обсъждано по този въпрос с българските власти, но от изявлението му следва, че е комплексът е сред темите, по които има договорености.

„След визитата през март тази година на председателя на правителството на Руската федерация Д. А. Медведев Министерството на външните работи (на Русия – б. р.) подготви бележки по реализацията на всички договорености, като специално място беше отделено на преодоляването на кризата около този комплекс. Включително беше предложено кметството на Москва и руското правителство в лицето на Министерството на просветата да разработят варианти за трансформирането на тази собственост в държавна и да й осигурят бюджетно финансиране. Бяха поставени срокове до юни, бяха представени съответните доклади. Но за съжаление бюрократичната машина се върти бавно, затова не зная дали ще издам голяма тайна, но там беше и В. И. Матвиенко (става дума Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията – б.р.) и сега подготвяме разглеждането на този въпрос на оперативно съвещание със сенаторите от Съвета на федерацията – пояснява Лавров.

„Надявам се, че там с участието на министър-председателя и всички ведомства, които могат да съдействат за реализацията на това начинание, ще успеем под председателството на президента, да стимулираме такова решение. Надявам се това да бъде направено бързо, защото по нашата оценка, комплекс „Камчия“ се нуждае от спешни оздравителни мерки.“ – завършва Сергей Лавров, цитиран от news.bg.

Какво по-ясно доказателство за това, че Русия няма намерение да забрави България. А още по-малко пък, да я остави в ръцете на неолибералната Вашингтонска върхушка. Напротив. Руся има намерението да разширява своето присъствие в България. И не за друго, а защото тя е единствената страна, която има интерес от силна, славянска и православна България на Балканите. Фактът е красноречив – Москва иска да осигури на уникалния комплекс „Камчия“, руско държавно финансиране. За да го възстанови. За да върне славата му на уникално природно и архитектурно съоръжение.

Тоест, Русия възстановява, а не разрушава България.

А досегашните действия на САЩ и ЕС показват, че Западът само изсмуква природните и човешки ресурси на родината ни, както и нейните финанси. Милиардите, които държавата ни даде за няколко 50 годишни самолети са факт, който никой не може да отрече или потули. Да не говорим за милионите българи, които избягаха в чужбина, подгонени от глада и мизерията.

Tagged

1 thought on “Сергей Лавров разкри, че Русия няма да остави България в ръцете на САЩ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *