Симеонов разкри страшни данни за заболелите от К-19 в парламента и посочи кой разнася заразата!

България отблизо

Посрещаме мерките срещу пандемията с удовлетворение и неудовлетворение, каза лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание.

„Другото, от което сме удовлетворени е, че не се спират спортните състезания, тъй като те представляват един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти извън дома.  Дава се възможност също така и на футболното първенство да продължи. Не е неизвестен фактът, че практически почти всички футболни отбори прекараха коронавируса.

Поздравявам за това решение изпълнителната власт. С това дотук, ние заявяваме, че НФСБ вече при факта на решение на Министерски съвет, заставаме зад тези мерки“, каза още Симеонов. „Позицията на НФСБ, която е добре позната, скучна и банална е, че тези мерки са изключително необходими. Изключително адекватни и ги посрещаме с удовлетворение и неудовлетворение“, каза още лидерът на НФСБ.

„Новото и положителното е, че не са затварят малките търговски обекти, което дава възможност на бездруго ощетеният от епидемията дребен и среден бизнес да продължава да функционира“, коментира още Симеонов. Според него това е положително нововъведение.

„Не сме удовлетворени от това, че въпреки че преди точно три седмици имахме нещастието да изиграем ролята на лошите пророци на 4 ноември и на 5 ноември изразихме нашата позиция публично.  Оповестихме пред медиите за незабавно налагане на ограничение, затваряне на работата на училищата, детските градини и ясли, тъй като децата са най-масовият разпространител на коронавируса. Тези любими на всички деца, внуци, синове, дъщери за съжаление бяха преносител на коронавируса.  Прекалено дълго време си затваряме очите за това“, каза още Симеонов.

По думите му, след като преди две седмици не са били затворени училищата, България успешно се класирала в челото на класацията на смъртни случаи от коронавирус и по заболеваемост в Европа. Лидерът на НФСБ обяви още, че процентът на заболели в парламента е висок и добави, че е поискал работата на депутатите да мине в дистанционен режим. Идеята му обаче не срещнала подкрепа на председателски съвет, разкри той на брифинг в парламента.

Симеонов съобщи, че 20% от „Обединени патриоти“ са болни, а от „Воля“ – 50%. Той добави, че двама колеги от неговата парламентарна група са все още в тежко състояние.

„Бърсането на дръжките и поставянето на маски не са достатъчно средство за ограничаване на епидемията. Тука сме уникален орган – 240 човека и 600 човека в администрацията. Стаите на групите са доста по-малко, наврени сме в по-малки помещения“, обясни ситуацията той.

Симеонов подчерта, че основно БСП не спазват мерките. „5-10 човека трайно не носят маски, на 1/3 носът им е отвънка. Нивото на дисциплината не е такова каквото трябва да е, не искаме да даваме повече жертви“, каза той, цитиран от Блиц.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *