Симеон Дянков: Вместо за военни самолети, правителството да помисли за икономиката и работните места!

България отблизо

Бюджетът за 2021 година е изборен бюджет и е направен, за да спечели колкото може повече гласове.

Не ме притеснява дефицитът, защото сме в период на криза и в такъв период дефицитът се вдига в почти всички държави… Въпросът е този дефицит за какво се харчи. Надявам се, че харченето ще отива към политики, които помагат на икономиката да се развива. В момента е насочено към това кои гласове могат да се спечелят“.

Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

 

Този бюджет много ми напомня на бюджета, приет от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 година, тоест, има пари, но те не се използват ефективно, а с цел да се представи управляващата коалиция по-добре на изборите… В този бюджет се мисли все едно нямаме криза. Целият сектор инвестиции трябва да се мисли все още в кризисна обстановка, а не в политическа обстановка. Къде са политиките, които помагат на тези, които работят в момента, но са им застрашени работните места, на бизнеса и на определени сектори“, каза още бившият финансов министър, които ръководеше държавните финанси в първия кабинет на Бойко Борисов.

 

„По време на криза е моментът, в който по-лесно се правят реформи, защото се вижда в обществото какво е необходимо. Как не само да се справим с кризата, а след кризата как да сме по-силни в тези сектори… Има разходи, на които или не им е времето сега, или вървят в мисълта, че кризата е зад нас и се справяме с последиците от нея. Някои разходи могат да се забавят във времето, например, във военната сфера. Би могло да се мисли за по-ефективни разходи в сектора на транспорта“.

Дянков подчерта, че и в разходната, и в приходната част трябва да има по-добре разписано къде са буферите.

Въпрос, който липсва, е как се справяме с евентуално второ затваряне на част или на цяла България. Идеята на бюджета е да е подготвен за различни възможности“.

Той поясни, че промени в данъчната система се правят във времена, в които няма криза.

Разговорът, който води социалната министърка, не е ефективен, защото с новия бюджет неравенствата между бедните и богатите пенсионери ще стане по-голяма. В сегашния предложен бюджет липсва насока как ще се помага на туризма, транспорта, търговията на дребно. Отговор – няма. Министърката на туризма се опитва да помага донякъде с успех, но ако се погледна в други бюджети в Европа, в тях има глава как да се преразпределят парите за транспорта. Затова ви казвам, че бюджетът прилича от края на 2008 г., когато също знаехме, че има криза.

 

Следващият финансов министър трябва да си зададе въпроса как да се помага на търговията, туризма и транспорта. Вторият въпрос е възможността за реагиране, ако трябва да се затворят временно някои сектори. Трябва да имаме резерв, но той да бъде разписан, а не да се казва „имаме 3 млрд. лв., дайте да ги похарчим“, категоричен е Дянков.

„Определено трябва да очакваме реформи. В момент на криза още по-лесно се вижда какво е необходимо на страната ни. Парите трябва да се пренасочват целенасочено към сектори. В образованието обаче например нямаме приоритети. Няма глава, която да казва да се инвестира в „зелена икономика“ – т.е., път за България, който да показва къде да се пренасочат средствата. Има доста разходки, на които не им е времето сега. Кризата предстои поне в няколко сектора. Някои разходи може да се забавят във времето като например във военната сфера.

 

Постоянно говорим за самолети, а не знаем как ще помогнем на десетките хиляди в туризма. В този бюджет продължава да се мисли, че все едно няма криза и че няма да се появи догодина“, обобщи Симеон Дянков.

„Данъчна система се променя в добри времена. Беше свалено ДДС в някои сектори, но това не даде кой знае какъв ефект. В този бюджет се предвижда 5,5 млрд. лв. дефицит в пенсионната система. Трябва да се мисли за промяна на данъчната система, но не е сега моментът. 2020-2021 ще са години на дефицита и това не ме притеснява, но трябва да се мисли добре за какво ще се харчат парите“, допълни бившият финансов шеф.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *