Янев готов да прави правителство. Вижте какво каза на Борисов

България отблизо

Нормално политическо говорене. Лидерите и хората, които изразяват мнението на отделните партии, правят точно това. Те изразяват позиции, с които търсят диалогичност и възможност на промяна на тона на конфронтация, с който започна работа 48-то НС. Това според мен е основната роля на партиите.

Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на „Български възход“ Стефан Янев по повод на предложението на лидера на ГЕРБ Борисов ДБ да вземе мандата и Христо Иванов да стане премиер.

„Дали така ще се получи, както вчера коментираха Борисов и Иванов, предстои да видим в следващите дни и седмици. Важно е да се търсят възможности за съставяне на такъв тип конструкция, която ще реши проблемите на българските граждани. Не трябва да ги занимаваме с вътрешнопартийни спорове и егоцентризъм“, каза той.

 

Според него и партиите и политиците се опитват да реализират нещо с третия мандат, предвид възможностите, които има в момента.

„Основното тук е партиите да не поемат отговорност, че заради тях се ходи на поредни избори“, подчерта той.

Янев уточни, че БВ ще разговаря с всички, които опитват да направят правителство.

„Който и да е получател на третия мандат, при покана ще седнем на разговори. За нас не е приоритет да имаме министри в управлението, бихме подкрепили смислени политики и механизми за взимане на решение. При ясни правила и подписани начини за взимане на решения, ние бихме дали подкрепата си“, каза той.

„Основната ни задача в момента е да се запитаме искаме ли или не да има редовно правителство. Не мина ли достатъчно време в кратки парламенти и служебни правителства. Така се забави развитието на страната. От чисто икономическа гледна точка, последните две години икономическото ни развитие се забавя, и ще ни отнеме поне още толкова, за да обърнем цифрите“, каза той.

Янев призна, че е съгласен да вземе мандат за съставяне на правителство и е готов да се опитва да е медиатор между партиите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *