Симеон Дянков НАГЛО: Брюксел ни ВКАРВА в еврозоната, но СПИРА АЕЦ „Белене“!

България отблизо

Бившият министър на финансите Симеон Дянков заяви, че е стратегически правилно да влезем в еврозоната сега. Той е категоричен, че Брюксел ще ни приеме, защото покриваме всички изисквания.

Хората се притесняват, че ако влезем в еврозоната, ще се вдигне инфлацията и ние рязко ще обеднеем. Това не е възможно да се случи по ред причини, пояснява Дянков,  цитиран от news.bg.

По въпроса за рестарта на АЕЦ“Белене“, бившият финансов министър е категоричен, че ЕС никога няма да разреши китайски инвеститор да строи такава електроцентрала на територията на съюза.

До тук две държави – Словакия и Унгария, се опитаха да построят ядрени електроцентрали, но Брюксел не им разреши. Или има голям частен европейски инвеститор, или няма да стане, отсече бившият министър.

Припомняме, че само преди няколко дни депутатите гласуваха отпадане на мораториума за строеж на АЕЦ „Белене“ със 172 гласа „за“ и 14 „против“.

Освен това, всички знаем, че влизане в еврозоната означава ликвидиране на нашата национална валута лева и замяната му с еврото. А това от своя страна води до две неща. Първо, огромна инфлация и масово обедняване, понеже заплати и пенсии ще намалеят двойно, а цените на стоките ще се увеличат двойно. И второ, ще бъде ликвидирана самостоятелността на БНБ, защото ще изпълнява заповедите на Европейската централна банка. А правителствата няма да могат да вземат и най-необходимите бюджетни решения за повишаване на заплати и пенсии или за тяхното актуализиране.

Повече информация, защо не трябва да приемаме еврото, можете да получите от статия за бащата на валутния борд Стив Ханке ТУК.

Припомняме, че когато Симеон Дянков беше финансов министър, го обвиниха, че е взел парите на Здравната каса и ги похарчил за неясно какви, други бюджетни нужди.

Само това подозрение е достатъчно, за да стане ясно, че Дянков изобщо не е човекът, който трябва да ни дава акъл за еврозоната. Въпреки това искаме да го попитаме защо, ако е толкова хубаво в еврозоната, Гърция фалира само петнадесетина години, след като влезе в нея? И защо страни като Италия, с много по-мощна икономика от нашата, искат да напуснат еврозоната? И защо Великобритания направо избяга от тази „зона“?

Без да говорим че, бившия Борисов вицепремиер и министър, изобщо не пояснява защо, според него, е „стратегически правилно“ точно сега да влизаме в еврозоната? Може би понеже и той не знае защо. И просто повтаря това, което са му казали в Брюксел.

Няма да споменаваме, че относно АЕЦ „Белене“, Симеон Дянков отново говори само онова, което е чул в Брюксел. Защото първо, ние не сме „територия на ЕС“, а сме суверенна държава. И народът не е упълномощавал премиера да пита Брюксел дали да строим ядрена централа, или – не. Както и с кого да дружим и търгуваме, и с кого – не.

Второ, приказките на Дянков, че „Белене“ може евентуално да се строи само, ако има хем западен, хем частен инвеститор, са напълно подвеждащи. Защото, ако го слушаме, ще стане като Иван Костовата „приватизация“ на БГА „Балкан“, когато „Командирът“ просто подари нашия най-голям авиопревозвач, на някакъв си „инвеститор“, наречен Гад Зееви. А този Гад пък, фалира компанията и я разруши.

Истината е, че България никога не трябва да подарява такава огромна мощност като АЕЦ „Белене“ на някакъв западен частник. По простата причина, че централата е част от националната ни сигурност.

И факт е, че унгарската АЕЦ „Пакш“ е 100% държавна. Факт е, че тя в момента се разширява с още два блока, а строител е Русия. Още по-изненадващ за Дянков факт е, че тези два ядрени блока се строят с междудържавен заем, който Унгария взема от Русия. А изплащането ще става от продажбата на произведената в двата блока електроенергия.

Тоест, Унгария си строи още два ядрени блока, без да бърка в държавния бюджет, и без да увеличава непрекъснато цените на тока.

Припомняме, че Русия, още през 2012 г., предложи подобни, но много по-изгодни за България условия, и на нашия Борисов. Но той тогава наричаше АЕЦ „Белене“ – гьол.

Затова сме най-бедната държава в света. Защото Борисов продължава да изпълнява унищожителните заповеди на Брюксел.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

5 thoughts on “Симеон Дянков НАГЛО: Брюксел ни ВКАРВА в еврозоната, но СПИРА АЕЦ „Белене“!

  1. Точно това стана и в Германия ,когато въведе еврото – заплатите намаляха двойно, а цените се увеличиха двойно. Тогава и марката спрямо еврото беше 2:1, както днес е левът! Бях туроператор в Слънчев бряг и германците не спираха да се оплакват! Но Германия има икономика, а ние КАКВО?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *