Симеон Дянков размаха пръст: ПП трябва да разговарят с ГЕРБ! Не може да има правителство без участието на Борисов!

България отблизо

Финансистът Симеон Дянков, част от първото правителство на Бойко Борисов, е оптимист за съставянето на правителство в рамките на новоизбрания парламент. Проследил преговорите за съставяне на коалиция от последните дни, проведени между ПП, БСП, ИТН и ДБ, Дянков отчита безспорните трудности, които ще се появят със съчетаването между ляво и дясно. Като основни крайъгълни камъни Дянков вижда темите енергетика, социална политика и влизането на България в Еврозоната.

„Допълнително ще натежи продължаващата инфлация – нужни са бързи политики, за което не виждам обаче съгласие за това между коалиционните партньори“, заяви Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия.

Едновременно с това обаче самите партньори се вижда, че са наясно, че ако няма дълготрайност на правителство, нови политически субекти запълват празните пространства. В момента лявото е такова, особена ако БСП не съумее да привлече със сериозни политики и инициативи привърженици, но от подобна съдба е заплашено и дясното пространство, в което с лекота може да се настани една либерална формация като ИТН.

Според Симеон Дянков независимо от заявките до този момент и това, че ГЕРБ не участват в разговорите за съставяне на коалиция, на „Продължаваме промяната“ ще са нужни някакви разговори с ГЕРБ – все пак това е втората по големина парламентарна група, а и имат сходни позиции по някои въпроси – напр. влизането в Еврозоната. „Без ГЕРБ ще е трудно на това правителство. На ПП им трябват конституционни мнозинства по някои от темите, които искат да развият, например съдебната реформа“, заяви Симеон Дянков.

Той не смята, че в момента е време за оставката на Бойко Борисов или неговото оттегляне. Все още ГЕРБ е млада партия, само на 12 години, и е още много зависима от лидера си. Въпреки това трябва да се погледнат основни политики в партията, а и голяма част от министрите от последното правителство, напр. МТСП, здравният и инфраструктурните министри, трябва да се оттеглят и да не бъдат основни кадри в ГЕРБ. Това се видя много ясно и на изборите, отсече Симеон Дянков.

За Бюджет 2022

Според Симеон Дянков не е проблем закъснението с формирането и гласуването на бюджета за следващата година. Действително ситуацията е безпрецедентна в най-новата ни история, тъй като по това време на годината винаги сме имали бюджет. Дянков обаче не смята това за фатално. Според него до края на януари бюджет ще има.

„Ще влезем с актуализирания бюджет от миналата година. До края на януари ще формираме бюджет и няма проблем един месец да се изкара с 1/12 от бюджета за миналата година“, заяви Дянков. По думите му е нужен нов разговор за пенсиите, за които беше обещано да се увеличат от 25 декември. Там ще са нужни между 2.5 и 3 млрд. лева. Освен това са необходими политики за компенсация на по-слабите социално групи, където обещаното увеличение няма да компенсира инфлацията от над 10% в малката кошница. Ако би бил финансов министър, Дянков би гледал много по-подробно къде е инфлацията по сектори. Самата инфлация ще продължи.

На този етап не е необходимо данъците да растат, като недостигът може да се компенсира от парите, които ще влязат от европейските фондове. 2023/2024 г. това неминуемо ще трябва да стане, убеден е Дянков.

За Еврозоната

Симеон Дянков е убеден, че България трябва да влезе в Еврозоната – така или иначе вече имаме дата и трябва да се стремим към тази дата. В коалицията, която се сформира обаче, има разнобой. За едно такова действия трябва да се разгърне широка кампания в продължение на 2-3 години, а ние сме именно тук фатално закъснели.

Не би трябвало да има инфлационен трус при влизането ни в Еврозоната, поне в първия момент, заради фиксирания курс, в който сме, обясни Дянков. Въпросът е как ще реагираме на продължаващия инфлационен процес, който се развива и в Еврозоната. Това вече в последните месеци се появява като притеснение и за Симеон Дянков и за бюджетарите, които ще държат хазната в следващите години.

Tagged

1 thought on “Симеон Дянков размаха пръст: ПП трябва да разговарят с ГЕРБ! Не може да има правителство без участието на Борисов!

  1. Вижте ги ейзуитите – част от мафията- Крадоха с Боко и инстинктът за оцеляване им диктува, че окошарят ли Боко, те ще бъдат следващите. Затова правят всичко възможно да го представят за незаобиколим фактор, без който не може в политиката… Каква нагла порнография! Има една поговорка: „Те не го пущат в селото, той пита за поповата къща…“ Тези, двамата, крадоха от всичко и до такава степен, че не се посвениха да присвоят и резервите на здравната каса в размер на 1.5 млрд. лева -факт доказан, който времето все повече размива и обвива в забрава… На това разчитат – да се забрави, да се изпере грабежа и пак да се явят пред малоумната публика като други субекти- новички и почти
    девици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *