Социален антрполог похвали президента и разкри с какви ходове Борисов ще сее раздори сред Слави, Мая и ДБ!

България отблизо

Борисов показва, че присъства с нова роля на политическата сцена. Властта стана опозиция, а протестиращите власт. Това заяви в ефира на „Лице в лице“ социалният антрополог Харалан Александров.

„Борисов влиза много успешно в новата си роля. Вече е бил в такава и знае какво е“, смята той.

„Притеснението ми е, че новото управляващо мнозинство не може да влезе в ролята на властта. Борисов от сега мога да кажа какво ще прави – той ще критикува и ще изтъква успехите си, а доверието на избирателите е като пясъчен часовник и бързо може да се обърне. Така ще се опита да всее раздори всред Слави, Мая и ДБ. Което няма да е много трудно като се имат предвид характерите на Слави, Мая и Христо Иванов“, каза експертът.

По думите му всичко зависи от Борисов и способността му да организира и да реорганизира партията си.

Според него другата много важна роля е тази на посредника, в която влезе президентът Радев. „Той влезе успешно в нея. Той бе безпристрастен и напусна конфронтационния тон, който е зададен в цялата ситуация. Показа, че е диференциран“, смята Александров.

„Предстои да видим какъв народ има в ИТН. Борисов ще даде отговорността на партиите, които са вече в управляващото мнозинство. Интересно е дали Слави ще съумее да сформира кабинет“, каза той.

Александров каза, че няма информация президентът да работи задкулисно в една или друга посока.

„Всеки се опитва да си присвои заслугите за протестите лятото и за избутването на Борисов от властта, а това не е добър сигнал“, каза той.

„Ние сме в процедура на смяна на впряга на каруцата. Тя обаче е още в реката. Тези, които я теглиха са ГЕРБ, те вече са на брега и си клатят краката. Тези, които трябва да се стегнат, са тези, които още са във водата и сега са мнозинство“, каза Александров.

Според него има шанс каруцата да остане във водата и реката да я отнесе. „Нека партиите на протеста се обединят около 5-6 неща и направят кабинет.“

По думите му страната ни ще влезе в криза, ако не се прояви достатъчно здрав разум. „Най-вероятно ще разказваме за тези седмици и дни като за голяма драма след няколко години“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *