Социологическо проучване: Доверието към Борисов е под критичното ниво!

България отблизо

Критично ниво на доверие към премиера Бойко Борисов регистрира ново социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл“.

Премиерът Бойко Борисов има критично ниво на доверие – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев) и Екатерина Захариева с 18%.

Спрямо края на 2019 г. спадът на доверието при Борисов е 8%. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.

Следователно става ясно, че политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта. Това показва проучването на „Галъп интернешънъл“.

За последните два месеца доверието в правителството спада с 5%, с толкова се покачва и недоверието. Доверието в парламента пък намалява с 6% между декември и февруари.

От Галъп посочват, че за последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство са били регистрирани по-отчетливо след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“.

С 9% повече са негативните оценки на въпроса „Накъде върви България“. За сметка на това позитивните намаляват със 7 пункта.

От социологическата агенция отчитат, че сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около 1/3 и 2/5. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова и Мария Габриел.

Според проучването, Емил Димитров показва нелош старт като екоминистър – през февруари той има 16% доверие. Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър – Деница Сачева – 8% при първото измерване.

От „Галъп“ поясняват, че по-ниската разпознаваемост обикновено е свързана и с по-ниско доверие. По тази причина новият омбудсман Диана Ковачева тепърва ще набира популярност. Популярността на еврокомисаря Габриел пък постепенно укрепва.

Сред партийните председатели най-добре представени са лидерите на партии с най-сериозен електорат, съобщава news.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *