Ревизоро бесен: Със секретарката си ли да работя, ако всички полудеят и…

България отблизо

Ако законът бъде приложен така, както трябва, ще се наложи да спрем водата на половин България. Ще се наложи да затворя всички ВиК фирми.

Това каза след правителственото заседание вчера, министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.

По една или друга причина, те работели незаконно.

„Всичко, направено през годините, доведе до това, че от общо 7400 водоземни съоръжения за питейни битови води в България, 40%, или 960 броя, се използват без издадено разрешително през последните 40-50 години. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, отбеляза той пред Нова телевизия, цитиран от vesti.bg.

По думите му, проблемът не е в Министерството на околната среда и водите, а във ВиК дружествата, защото дължали 32 милиона лева дългове. За 17 млн. лева се водели дела.

„Разполагам със справка за 32 млн. лв. дълг. В такъв случай, цялото министерство трябва да бъде задържано за това, че ВиК дружествата нямат пари да преведат таксите си“, коментира Емил Димитров.

И отбеляза, че предшественикът му Нено Димов бил в ареста, защото „един град няма вода“.

По-късно днес екоминистърът ще проведе извънредна среща с ръководителите на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, 4-те Басейнови дирекции и 3-те национални парка, за да се опита да ги успокои по повод създалото се напрежение в системата.

След показна акция в понеделник, бе арестувана шефката на Басейновата дирекция в Пловдив, което породи и напрежение в управляващата коалиция. А Ревизоро дори заплаши да хвърли оставка.

„Шефовете на ВиК дружествата не са престъпници. И не е редно да ги изкарваме такива. Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз от своя страна трябва да ги убедя, че държава има, и не трябва да го правят. Ако 80 човека в цялата страна си подадат оставките, аз с кого ще работя? Със секретарката ми ли?“, попита министърът.

Емил Димитров е получил писма от множество регионални структури на Министерство на околната среда и водите с настояване за извънредна среща във връзка със създалото се напрежение в системата. В тях се настоява да бъде обсъдена обстановката на несигурност и недоверие в администрацията, след проведените акции, проверки и арести в структури от системата на МОСВ, съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите.

Според ръководителите на структурите, това водело до „стрес и несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролните и превантивни функции на служителите“. Затруднено било и изпълнението на техните задължения.

В студиото на „Здравей, България“, във връзка с ареста на шефката на Басейнова дирекция-Пловдив, Емил Димитров посочи, че някой е подвел прокуратурата. Затова, пожелава на делото да случи на „справедлив съдия“.

„Информацията стигна и до столицата. За нея разбра и главният прокурор Иван Гешев. Истината възтържествува, очаквам да има развитие“, каза той.

Очаква се днес прокуратурата да реши дали да поиска постоянна мярка за задържане на Цветелина Кънева. Тя е задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Повдигнато е обвинение за безстопанственост, а по време на акцията, тя бе отведена с белезници, което предизвика обществено възмущение.

Междувременно тази сутрин, се провежда нова полицейска акция. И пак в Басейнова дирекция-Пловдив.

В акцията участват още служители на ДАНС и пловдивската полиция. В отдела текат претърсвания, съобщава vesti.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *