Социологическо проучване каза какъв обрат се случва на президентските и парламентарните избори! Победата ще е за…

България отблизо

Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента в полза на партията на Бойко Борисов, сочи последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг. На 24,2% от гласовете на хората може да разчита коалицията ГЕРБ-СДС, а левицата – на 15,8 на сто. Трета политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 12,8%, съобщи директорът на центъра Юлий Павлов.

 

Следват „Има такъв народ“ 11,7%, ДПС – 11%, коалиция „Демократична България – обединение“ – 10,3. Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е с 3,2%, което означава, че към момента не влиза в парламента. Всички останали са под 2 процента.

Приблизително равен дял хора са твърдо решилите да гласуват и са решили за кого – 51,3 на сто за парламентарните избори и 52,1 на сто за президентските. Юлий Павлов уточни, че все пак изследването не взема предвид гласовете от чужбина, но според него финалната активност ще бъде под 50 процента, още повече като се има предвид ситуацията с коронавируса.

Около 55 процента казват, че вероятно ще гласуват за същата политическа сила – тоест ще има голяма миграция от една към друга политическа сила, а 16,3 на сто по-скоро ще гласуват за друга политическа сила, коментира анализаторът. Подредбата на „Продължаваме промяната“, ИТН, ДПС и ДБ е чисто условна, всяка от тях може да финишира на трето, четвърто, пето или шесто място, посочи той, като уточни, че към възможността за статистическа грешка се добавя и вотът от чужбина.

Партиите с най-голяма мобилизация са ГЕРБ и БСП, над 80 процента от гласувалите за тях на предишните избори са категорични, че ще повторят вота си. Две трети от гласувалите на предишните избори за ДБ ще си повторят вота сега, при ИТН 45 процента биха повторили вота си. Има сериозна динамика, това все пак е моментна снимка към 10 октомври и разлики от един-два процента могат да предизвикат съществени изменения в подреждането, коментира Павлов.

Според 64,2 на сто от анкетираните парламентът трябва да излъчи редовно правителство, дори и с цената на големи компромиси. Според 20,2 на сто това не трябва да е на всяка цена и, ако трябва да се преминават „червени линии“, тогава е по-добре да има служебно правителство и нови избори. Когато обаче трябва да прогнозират, 53,3 на сто смятат, че новият парламент ше успее да излъчи правителство, а 23,8 на сто – че по-скоро няма да успее.

Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг за Румен Радев казват, че ще гласуват 49,5%, за Анастас Герджиков – 22,3 на сто. Трети, донякъде изненадващо, е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9,1 процента, Лозан Панов изостава на четвърто място със 7,5%. Юлий Павлов е на мнение, че Румен Радев трудно ще спечели президентските избори на първия тур, защото кандидатите са много и гласовете се разпиляват.

Прогнозата е, че балотажът ще е между сегашния държавен глава и ректора на Софийския университет.

Близо 42% обвиняват за фиаското на усилията за съставяне на редовно правителство всички парламентарно представени партии. В конкретен план обаче изпъква недоволството срещу партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 29,1% от допитаните обвиняват именно тази партия. Далеч зад нея в хорското недоволство са „Демократична България“ с 6,9%.

Провалът на предишния парламент се отразява и в мобилизацията на партийния електорат. „Най-голяма мобилизация се наблюдава при ГЕРБ и БСП – над 80% от гласувалите за тях през юли заявяват, че отново ще гласуват за тях. „Демократична България“ търпи щети – 2/3 ще повторят вота си, но най-голям отлив има при „Има такъв народ“ – едва 45% от гласувалите за тях ще го направят отново“, коментира Юлий Павлов.

Около 52% процента от хората са изразили желание да гласуват и са решили за кого. 19,5% също искат да упражнят правото си на вот, но още се колебаят за кого. С оглед на коронакризата този процент обаче може да намалее, добави Павлов.

Първият мандат за съставяне на правителство ще бъде на ГЕРБ. Едва ли някой очаква те да съставят правителство. Вторият – на БСП, който също няма да бъде успешен. След това почти сигурно президентът ще връчи мандата на „Продължаваме промяната“. Именно затова те държат всички врати отворени, реториката им е „и в ГЕРБ има читави хора и т.н. Това означава, че по всяка вероятност Кирил Петков ще бъде предложен за премиер“, прогнозира социологът.

Петков заема и място сред топ 5 политическите фигури по одобрение – 36,4% от хората казват, че по-скоро му имат доверие, срещу 45,7% на обратното мнение.

Единствената политическа фигура с положителен рейтинг е президентът Румен Радев с 54,7% одобрение срещу 39,1% неодобрение. Всички в топ 5 са и косвено свързани с настоящия държавен глава – на второ място е вицето му Илияна Йотова, следва премиера Стефан Янев, а след Петков на пето място се нарежда съратникът му Асен Василев.

На пето място изпъква фигура от „другия лагер“ – проф. Анастас Герджиков с 30,8% доверие. Именно ректорът на Алма матер почти сигурно, поне според проучването, ще се изправи на втори тур срещу Румен Радев.

роучването отчита само твърдо решилите да гласуват, без ролята на колебаещите се избиратели. А те далеч не са малък процент – според самото проучване близо 1/5 от потенциалния електорат. Не се отчита и вотът от чужбина.

Проучването е проведено в периода 6-10 октомври сред 812 души и е реализирано със собствени средства на агенцията. То бе представено днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, съобщава Епицентър.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *