Социолог определи търсенето на подкрепа от няколко депутати като „приказка за наивници“

България отблизо
„Търсенето на подкрепа от няколко депутати е приказка за наивници или опасна политическа заблуда“, смята социологът Боряна Димитрова.

„Едно неизвестно падна – вотът мина, но задачата остава с много неизвестни“, отбеляза тя и добави: „Не си представяхме, че толкова лесно и толкова бързо ще се сложи край на това управление. Икономическата безпътица, инфлацията, напрегнатата геополитическа обстановка правеха така, че никой не е особено нетърпелив да вземе властта“.

 

Според нея заради безпътицата в това Народно събрание ще се стигне до предсрочни избори.

 

„При когото и да отиде третият мандат, няма да се състави правителство в рамките на този парламент“, прогнозира пред БНР социологът и поясни, че на сцената отново излиза президентът Румен Радев: „В ситуация на кризи тежестта на президента придобива едно измерение, което далеч надхвърля конституционната роля – активна страна, която може да се окаже доста деструктивна за политическия живот. На два пъти го виждаме“.

 

„Много е важно следващия парламент да е научил уроците за коалиционните провали на настоящия и да се търси по-широко съгласие“, категорична е Боряна Димитрова.

 

По думите й в момента се нуждаем от много смислена актуализация на бюджета. Според нея в разглеждането на актуализацията ще се видят „пътечки, сигнали накъде можем да мислим за бъдещи коалиции или съвпадения в основни икономически принципи“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *