Социолози: Българите смятат, че правителството е виновно за водната криза и трябва да си ходи!

България отблизо

Българите виждат сериозна вина в институциите за водната криза. На този фон, обществото възприема протестите, заради водоснабдяването и качество на въздуха като справедливо.

Най-общо, желанието за смяна на правителството преобладава. Отново проличава предубеждението на българите спрямо частната собственост – обществото ни, по традиция, предпочита, най-общо казано, държавна собственост на т.нар. дружества за комунални услуги, като водоснабдяване, електроснабдяване и т.н.

Това са изводите от януарското изследване на „Галъп интернешънъл“, представително за пълнолетното население на страната, публикувано от агенция „Фокус“.

Категорично, хората и институциите, а не климатът и природата, са виновни за кризисната ситуация в Перник, според българите.

12 процента считат, че водната криза е последица от климатичните промени и капризите на природата. 69% обаче категорично са на мнение, че „водната криза е последствие от дейността на хората и институциите“. 15% предпочитат опцията „Не съм достатъчно запознат с този въпрос“, а 4% се затрудняват да отговорят. Между електоратите на различните партии почти няма разлика в отговорите. Само при привържениците на управляващите са малко по-високи дяловете на отговори от типа „природата е виновна“.

Като имаме предвид тази ситуация, не е учудващо за никого, че 47% от хората, намират протестите за справедливи, а 27% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Единствените, които рязко контрастират на общия фон, са привържениците на управляващите партии.

В средата на януари 41% искат оставка и смяна на правителството, а 30% – не. Останалите се затрудняват. Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 40% искат, но 35% не искат. Останалите се затрудняват да отговорят. Дяловете са в близки стойности и се движат така от месеци.

Явно, желанието за промяна доминира, но когато става дума конкретно за нови парламентарни избори, няма отчетливо мнозинство. Негативно настроение срещу властта се усеща, но настройката за предсрочни избори явно не е достатъчно категорична.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *