Социолози обясниха защо Слави Трифонов се крие от протестите и какво ще стане с авантюрата на Цветанов!

България отблизо

Имаме една ситуация, в която се наблюдава паритет между ГЕРБ и БСП, така социологът Евелина Славкова от агенция „Тренд“ коментира нагласите ни към настоящи и бъдещи кандидати за власт.

Според Добромир Живков от „Маркет линкс“ доверието в кабинета спада, но трябва да  имаме предвид от какви изходни позиции стартира ГЕРБ в 2017 г. „Още на входа правителството страдаше от дефицит на доверие“, посочи той.

Публичният му образ се явява като управленска алтернатива, защото критикува и е две в едно – силен лидер с патриотична нагласа, нещо като Борисов и патриотите едновременно, отбеляза Живков. Обществото започва да обръща повече внимание на Слави Трифонов. Той липсва от протестите и от целия сценарии и печели, защото го няма. Ако присъства, може да загуби, защото може да спечели някакви негативи, посочи още Евелина Славкова.    Според Добромир Живков трябва да се зададем въпроса: „Да не би Слави Трифонов да отсъства, защото няма какво различно да предложи, от това, което се дискутира?“.    През годините имаше сериозни заявки от негова страна, но нищо не се случи, припомни социологът.   Според Евелина Славкова избирателите имат афинитет към нови лица. „За него гласуват хора, които не са от редовните пред урните в деня на изборите“, отбеляза тя.

По отношение на рейтинга на различните партии, Евелина Славкова даде за пример Мая Манолова.  „Когато беше депутат, тя беше с негативен рейтинг, спомняме си сблъсъците й с протестиращите през 2013 г. Когато стана омбудсман, придоби друг образ, но когато се върна в политиката, не е с тези стойности“, обясни Славкова.

Тя определи проекта на Цветан Цветанов като политическа авантюра. „Не знаем до колко ще се облегне на старите мрежи и доколко те ще могат да активизират хората. Следващите месеци, с обявените лица, ще видим до колко ще има откъсване от ГЕРБ“, посочи Евелина Славкова.  Според Добромир Живков това е интересен експеримент. Той го определи като нова политическа заявка от човек,  който е бил свързан с корупционни схеми, но „Републиканци за България“ вече е ценностно поставена.  И двамата социолози бяха категорични, че ако отново има затваряне заради криза с коронавируса, това ще предизвика много тежки протести.  „Не мисля, че ще стигнем до момент, в който отново да затворим. Въпросът е дали ще се развие нов икономически сценарии, които ще изведе други хора на улицата“, посочи Добромир Живков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *