Социолози пак заплетоха интрига за изборите, Радев хем печели, хем отива на балотаж!

България отблизо

Протестните партии пак ще останат без мнозинство от 121 народни представители в новия парламент, коментира социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев, по повод проучване за нагласите на избирателите по поръчка на сайта дир.бг

„Почти месец преди парламентарните избори на 14 ноември се наблюдава стабилизация на традиционните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Причина за това е разочарованието на хората от предишните два парламента, които не можаха да излъчат мнозинство“, твърди Тончев.

По думите му и след тези избори партиите на протеста пак няма да могат да формират парламентарно мнозинство, ако в него не участва някоя от партиите на статуквото.

 

Проучването показва твърдото намерение на 55% от избирателите да гласуват на 14 ноември, което се равнява на малко над 3 милиона души.

Васил Тончев припомня, че на предишните избори на 11 юли до избирателните бюра са отишли с 200 000 по-малко гласоподаватели, което обаче тогава се е дължало на мерките взети от служебното правителство срещу купения вот.

Сега регистрираното леко повишение на интереса към изборите било заради смесения вот за парламентарни и президентски избори.

В същото време 3% от избирателите заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини. Проучването показва, че това са предимно възрастни хора и такива с по-ниско образование.

Социологът обръща внимание на факта, че този процент се равнява на около 55 000 души, които преди въвеждането на машинния вот са упражнявали своя вот. 10,2% от всички избиратели пък смятат, че съществува реална опасност да се заразят с ковид в процеса на гласуване.

Според „Сова Харис“ фаворит на президентските избори ще бъде Румен Радев, а най-силният му съперник ще бъде проф. Анастас Герджиков. Това, според Васил Тончев е двойката, която най-вероятно ще отиде на балотаж.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *