Социолози разкриха: Слави Трифонов и Мая Манолова губят половината си привърженици!

България отблизо

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, начело на която е Мая Манолова губят почти половината от привържениците си.

 

Според данни на Алфа Рисърч, представени в предаването „Референдум“ по БНТ, 57% от анкетираните посочват, че не биха повторили вота си за ИТН.

Подобен е процентът и при ИБГНИ – 56 на сто.

При „Демократична България“ също има намаление на електоралната подкрепа, но процентът е значително по-висок – само 21,5% не биха дали гласа си отново за тях.

Т.нар. „партии на статуквото“ – ГЕРБ, ДПС и БСП обаче запазват привържениците си. За тях отново биха гласували съответно 87,1%, 86,1% и 82,5%.

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети се безпокои от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от COVID-19 тревожи около 25 на сто от анкетираните.

От трите разглеждани от 46-ия парламент законопроекти актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение.

 

Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на „Алфа Рисърч“.

29 на сто смятат, че следващият парламент би работил по-добре, ако в него влезе проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, 20% считат, че така ще се увеличат разногласията между партиите на протеста, а всеки втори се затруднява да прецени.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *