Социолози: Свикването на Велико народно събрание е опасно! Президентът не знае с какво се заиграва!

България отблизо
Президентът направи една доста рискова заявка, да внесе промени в Конституцията, каза Румяна Коларова. Според Юрий Асланов обаче големият риск е отварянето на Велико народно събрание.

Темата за промяна в Конституцията е вечна тема. Има две неща, които е важно да се уточнят. В една демоклратична държава винаги има консенсус за промяна, но едни искат едно, други искат друго. Когатао се взима решение за промяна, не може да го вземеш слушайки една или друга част на гражданите, защото трябва да сложиш баланса. А тезата, че улицата ще променя конституцията за избора на главния прокурор, това няма как да стане. Хората това не ги интересува. Хубавото е, че в края на третата си година президентът Радев започна да прави консултации. При Плевнелиев имаше съвети. Но това не е говорилня и не е повод да се явяваш пред медиите да коментираш нещо, посочи още Коларова пред bTV.

 

Те коментираха и речта на Ахмед Доган: Мисля, че е недомислие да посочиш, че има нужда от смяна на системата, а в същото време да кажеш, че няма готови партии за избори. Как ще стане тогава тази смянаq коментира Коларова.

 

Доган се включва към призивите за рестарт, към призивите да се върнем към формата. Да се върнем към елитарната схема на кръгли маси. Това се вписва в нарастващите желания напоследък да се преразгледа общественото устройство и да се зададат нови правила, но да се фиксира едно положение на елитарност, тъй като Доган се е самоназначил за част от този елит, коментира социологът Юрий Асланов, визирайки консултациите за промяна в конституцията при президента.

В момента обществото е в такова състояние, че не може да се постигнат високи нива на обществен консенсус по тези въпроси, както през 1990 г. Тогава се представляваха 90 процента от интересите. Това е висока норма на легитимност. Но в момента това не може да се случи, бе категоричен Асланов.

 

Коларова посочи, че българският преход е не само договорен, което противоречи на принципите на демокрацията, но и българският преход е доминиран от БСП, каза тя. Бързало се е, за да може да се получат гаранции, че няма да има санкции срещу стария елит. По този начин старият елит се предпазва, заяви Коларова.

А ние питаме „вездесъщите социолози“, като демокрацията ни била „уговорена“, защо те мълчаха 30 години? Какво направиха да променят нещата?

Защо сега, когато гражданите искат промяна на Конституцията, изведнъж се оказва, че те не бива да се месят в политиката?

Когато президентът иска да организира широка дискусия, изведнъж се хвърлят в краката му, за да му пречат?

Не е ли удобно на самите социолози тази елитарност и това статукво, за да  продължат да са вечни на екрана и да падат пачки във фирмите им?

Да скачаш срещу президента в момента е добре платен занаят.

Но до скачаш срещу народа, просто е предателство!

Tagged

1 thought on “Социолози: Свикването на Велико народно събрание е опасно! Президентът не знае с какво се заиграва!

  1. Тази Р.КОЛАРОВА Е ПРЕВЪРНАЛА ПОЛИТИКАТА НА БИЗНЕС, ПЕЧАЛБАРСТВО КАКТО И МНОГО ДРУГИ, ЗАСТАНАЛИ НА ПЕЧЕЛИВША КАРТА -СИЛНИЯ НА ДЕНЯ. ТЯ дали е изкарала един лев с труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *