Спомени от соца: Как се гледаше бебе без памперси и „Хумана“? И бананова каша нямаше!

България отблизо

Вие сте сайт „Истината“, затова и аз искам да напиша истината за онова време, когато ние отглеждахме децата си.

Повод ми дадоха сина и снахата, които ми оставиха за месец внучето да го гледам. Указанията бяха строги. Може да яде само определени марки храни. Да му слагам само от най-скъпите памперси. Да не му давам кисело мляко, квасено от самата мен вкъщи, защото млякото било… вредно. Да не му правя попарка, защото било измишльотина. Само пакетирани храни! Да не му стържа ябълка и морков и да не пие такъв сок, а само купешки, понеже имал добавени витамини. Никакви супи, никакви кашички! Само това, което го има в списъка. Така казала педиатърката в София…

Ако се разболее, да ми давам само детски нурофен за температурата и никакъв антибиотик в никакъв случай, защото пишело в интернет. Донесоха ми и куп хомеопатични хапчета за всякаква ситуация и заминаха за месец в чужбина.

За мой ужас осеммесечният ми внук  се разболя. Опитах да го лекувам с всичко донесено, но не се получи. Накрая свалях температурата му с мокри чаршафи, но след малко пак се покачваше. Детето отпадаше, не искаше да яде. Накрая тайно го заведох на лекар, без да им кажа. Оказа се, че е хванало бронхит след нелекувания или странно за мен лекуван преди това грип. И веднага изписаха антибиотик.

За да няма скандали, не казах на децата. Започнах да му давам лекарството. Лека полека детето се оправи. Направих му попарка и докато плюеше марковите каши и плачеше, изведнъж прояде. Осмелих се да му направя пилешка супичка, зеленчукова, а после да го подсиля с прясно изцеден сок от ябълки и моркови. Пиеше го с удоволствие. И кисело мляко започна да яде, бузките му поруменяха, стана по-живичко, по-пъргаво.

Децата  се върнаха от чужбина и като разбраха какво съм направила, заявиха, че никога повече няма да ми позволят да гледам внучето си, а като ходят в командировка, щели да наемат квалифицирана гледачка.

Нарекоха ме некадърна и непросветена.

Дълго плаках. Та аз съм отгледала две деца, едното бащата на внучето ми.

Да, нямах памперси. Нито маркови, нито немаркови. Слагах сгъната пелена между крачетата им и като я намокреха, я сменях. Понякога се събираха 17 чифта гащички, ританки и пелени на ден, но на мен не ми пречеше да ги изпера. Нямах адатирано мляко и други такива неща. По магазините не се продаваше. Но и двете деца ги захраних с кисело мляко още след първия месец, защото нямах достатъчно кърма. И проблеми нямаше.

Тогава нямаше хомеопатия, нямаше модерни пудри и бебешко олио от световни марки. Но при всяко зачервяване ги мажех с обикновена детска пудра. Къпех ги с шампоан „Па-па“, мажех ходилцата им с три пъти преварена мас, ако настинеха.

Още като се родиха до първия месец вкъщи идваше акушерка. На всеки три дни. Обучаваше ме какво да правя, следеше за състоянието на бебето. После всеки месец на консултации. Безплатни. Прегледите при педиатър също бяха без пари, а аз случих годините, в които  и лекарствата на децата до 6-годинки бяха без пари. Просто получаваш рецептата и отиваш в аптеката.

Захранвахме ги със зеленчукови пюрета, като навършеха три месеца. Едно пюре струваше 13 стотинки. На пет месеца вече ядяха попара със сирене, ама истинско, зеленчукови пасирани супи. После картофено пюре с малко масло, а на 10 месеца просто им сипвах обща храна от тенджерата.

Растяха здрави. Нямаше бананова каша, пускаха от време на време, но имаше всякакъв вид каши „Слънчо“. А най-много обичаха натрошени обикновени бисквити на кашичка.

Наистина израстнаха здрави. Без глезотии, без шоколадови яйца, но с истинска храна.

Сега чувам от приятелките си – на всяка внучето в София, всяко болно. Тичат от един на друг специалист, плащат луди пари, всеки им изписва скъпи лекарства, а те не действат. Детето два дни на градина, пет дни вкъщи. Лепват вирус след вирус, шкафовете им се превърнали в аптеки, едно го лекуват холистично, друго хомеопатично, трето алтернативно…

Иначе се облечени с последни модни марки, имат играчки колкото цял магазин, даже някои детски лаптопи имат, смартфони и киномашини, но здраве нямат.

Моите имаха обикновени играчки, нормални дрешки, но храната им беше истинска. Детството им не минаваше през парти центрове и кътове  моловете, а просто си играеха по цял ден навън. А ако се стигнеше до антибиотик, което ставаше много рядко, веднага им го давах, а не тръгвах да споря с лекарите и с майка ми, която ми даваше съвети.

Децата ми имаха истински живот вън в парка, пред блока, ритаха топка, тичаха, гонеха се и бяха силни и здрави.

Сега не ми дават внучето да го гледам, защото не съм била в крак с времето.

То непрекъснато боледува, а на мен сърцето ми се свива от мъка.

Да се чуди човек как съм родила без секцио и не в частна клиника и отгледала две здрави и умни дечица в онези години, когато нямаше префърцунени храни и последна мода лекарства, памперси и специални шишета и чаши, хранителни добавки и детска висша козметика!

Деца, които изкараха само задължителните шарки и не бяхме през ден на педиатър.

Деца, които на три годинки нямаха по пет кариеса.

Сега ми е обидно как същите тези деца ме наричат допотопна, как твърдят, че нищо не съм разбирала от бебета и отричат всичко, което съм правила за тях.

А снахата ме нарече промит комунистически мозък, когато изплетох на бебето терлички…

Сега за внука се грижи дипломирана бавачка срещу 1000 лева на месец, а на мен ми го пускат на скайпа, като поискам да го видя. Или ми пращат видео.

А на мен ми е толкова мъчно, че не мога да им обясня, че не съм промит комунистически мозък, а обикновена майка и баба, която иска просто да помогне и да гледа единственото си внуче.

Катя Михайлова, Стара Загора, пенсиониран педагог.

Редакция: Автор Станислава Славова , istinata.net

Tagged

12 thoughts on “Спомени от соца: Как се гледаше бебе без памперси и „Хумана“? И бананова каша нямаше!

  1. Мила госпожо баба, не се терзайте. Детето си е тяхно, отговорността също. Гледайте си живота/старините/. Жалко само за детето. Дано не е късно за здравето му. Бъдете здрава.

  2. Уважаема госпожо, за разлика от онова време, соца, сега има всичко, изобилие детски храни, лекарства и всякакви улеснения за гледане на дете, при това на достъпни цени. Имали сте късмет, че децата ви са приемали без проблем кисело мляко. Моето се оказа алергично към него, както и към Бебе-0. Трябваше да търся немската Хумана, а такава имаше само в Кореком. И с „връзки“. Не ме питайте как съм намирал и как съм гледал как моето момиченце на два месеца реве от…глад, а аз нищо не мога да направя. И днес побеснявам, като си спомня и като някой задрънка глупостите колко хубаво било през соца.

    Колкото до идиотизмите на сина ви и снаха ви за антибиотиците и за домашната храна, не са виновни демокрацията, изобилието на пазара и интернет, а тяхното невежество, необразованост и тъпотия.

    1. От „големия глад“ при социализма имаше деца, станахме 9 милиона.
      Що за долна лъжа за „умиращото от глад дете“? Детските храни бяха по 15-17 стотинки бурканчето от всички видове.
      Всичко, което е написала жената е ИСТИНА!

  3. Уважаема госпожо Михайлова,

    като сте започнали да я казвате истината, разкажете я докрай! Защо удобно пропуснахте отвратителната практика да се дава подсладена вода даже на бебета на няколко дни, захранването със сокове още от втори месец, отричането на кърменето като най-естествения източник на хранителни и не само хранителни вещества за бебето, даването на завита в тензух бучка захар на бебета на дни за да не плачат, осоляването на бебета за да не се били потяли като възрастни и всички останали малоумни практики, които все още не могат да се изкоренят? Направо не ми се иска да коментирам останалите врачовски и вещерски практики, които са се правели за да „не го хващат уроки“ и за да е здраво, замисляли ли сте се защо? Ще ви кажа – ако дете се разболееше, най-често единственото което можеха да направят майка му и докторите е да гледат как си отива, а ако е късметлийче – да остане с трайна инвалидност. Мога да Ви изброя десетки примери на деца, оглушели и съответно онемели от заушка, тежки отити и пр. напълно лечими заболявания, всичко поради факта че антибиотици не е имало, въпреки че пеницилина в лошия запад се произвежда от 1940те години масово.
    И други примери мога да дам – памперсите в лошия запад са в масово производство от 60-те години, тук навлязоха чак след „демокрацията“. В това число са и адаптираните млека, с които макар и силно да се злоупотребява, са спасили множество детски животи, както и коментиращия над мен казва.
    Разбираемо е да кажете, че сте правили всичко по силите си във време на дефицити, но такова изкривяване на реалността е направо престъпно. Сега не само че всички теории са подплатени със солидни изследвания, а не „една жена каза“, ами и информацията от тях е напълно достъпна, всеки сам да си преценява. Информирайте се, а не плюйте неща, които не разбирате.

    1. „поради факта, че антибиотици не е имало“ – ЛЪЖА!
      1. Използването на минало време показва, че това е преразказ.
      2. 1957 г. сам ходех да ми бият пеницилин. При това всичко беше БЕЗПЛАТНО!

      1. Ама разбира се че е лъжа, щом се разобличава тоя допотопен режим всичко е лъжа.
        И човекът, коментирал по-горе си го каза – трябваха връзки за да се сдобиеш с хипоалергенно мляко и то пак не винаги се получаваше. Особено за враговете на народа нямаше и е нямало нищо, а и за обикновените хорица без да са военни или с правилните роднини и познати – също. Това е вбесяващото на всички вас, от оня режим – много добре знаете как се случваха нещата, какво нямане беше и страхът който пълзеше навсякъде, даже децата бяха обучавани в него за да оцелеят, но си стискате очите и пак повтаряте – тогава беше по-добре. Не, не беше по-добре, няма как да е по-добре една майка да я принудят да си спре кърмата и после да храни бебето си с брашнена каша, защото няма ПРАВИЛНИТЕ връзки или поведение.

    2. Уважаема Информирана….. Явно зле сте информирана! Аз съм от тия, средно новите майки…… Големият ми син е на 16, малкият на месец. Първо…. Когато се роди големият, поради тежка жълтеница трябваше да пие глюкоза, докато я изчисти. Постепенно я смених с преварена подсладена вода, като намалях количеството захар поетапно, докато мине на чиста вода. Поради „кадърни“ лекари направих мастит, трябваше да купувам АМ, но скоро се оказа че не го храни и е постоянно гладен. На месец и половина му дадох домашно кисело мляко с малко захар и спа 12 часа за пръв път сит както трябва! На 3 месеца беше на плодово пюре, на 4 на зеленчуково,на 5 на месно а на 6 ядеше обща храна без проблем! Солта във водата се слага за да не мирише потта, а не за са не се поти като порасне. Къпах го в солена вода и го мазах с преварена мас и сол до годинката, слава Богу, никакъв проблем! Маста е за да подхранва еластичността на кожата, а когато е мас и сол – за да не мирише потта и за загряване! Антибиотик е пил 2 или 3 пъти, последно беше на 1,7 месеца! Готвех му сама, пюрета, каши, сокове – всичко домашно, без никакви боклуци! Личния си лекар го виждаше през 2 години – от ваксина на ваксина! Цяла зима ходи по тениска под якето и дънки – никакъв проблем! Всичко това е от „майка ми каза“! Аз съм на 39, изгледана съм по същия начин, на лекар не ходя освен ако наистина не се налага(операция, счупване или нещо от сорта). Настинки, грип, вирус………тези думи вкъщи не се произнасят! Антибиотици имаше и тогава, знам го, защото съм лекувана с Пеницилин и Гентамицин като дете. Израснах поравно на село, между животните,по цял ден по улиците, с мръсни ръце, между микробите, в калта, спях даже с овчарските кучета за възглавници, както и всички останали деца тогава! Явно е имало полза, за да израснем здрави и щастливи! Днешните „модерни“ майки могат да се сърдят само на себе си затова, че децата им са болни!

  4. Пълни Глупости! Едновремешните храни не са даже близо до сегашните.Как очаквате да се яде като преди като е пълно с боклуци!
    Едно време сигурно 80% от сегашните измислени нарочно вируси ги е нямало!
    Въздуха беше по-чист! По малко коли!…..
    Стига с тези сравнения с едно време! Няма как да е едно време когато даже в хляба брашно не слагат.Баби!….вземете се съвземете и се адаптирайте! Значи да седя да пера пелени на 5лв кубика вода или може би да събираме дъждовна? Светът е друг проумейте го! НЕ казвам ,че е по-добър от преди , но стига сме живели в Миналото,защото Живота е тук и сега!Благодаря(без лоши чувства сега да не ми изсипете една кога памперси на главата ?)

  5. Зле си ги възпитала, много зле! Проблемът е твой и си сърбай попарата! За нещастие, не си само ти, а това е трагично за нацията!

  6. Неблагодарно дете имате само това мога да кажа, а колкото до едно време наистина си играехме на вън по цял ден, а сега само пред интернета… Нещата не вървят на добре със ценностите възпитанието и начина на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *