Среща за 30 сребърника! Какво спечели България от визитата на Ердоган? Още джамии и…

България отблизо

Какво спечели България от срещата на Ердоган във Варна с Юнкер и Туск?

На този въпрос трудно може да се отговори, но пък далеч по-лесно е да попитаме какво загуби.

Загуби подкрепата на Гърция и Кипър и си създаде нови врагове.

Получи огромна доза скептицизъм от Вишеградската четворка и един назидателно размахан пръст от Австрия. И пълно мълчание от над половината европейски страни.

Получи потупване по рамото от Тукс и Юнкер заради добре осигурения и охраняван терен и прочутото българско гостоприемство, което никой няма да разбере колко е струвало на данъкоплатците.

Пристигайки с голямата кошница от искания,  Ердоган желаеше само едно. Да си вземе парите за бежанците. И те щедро му бяха обещани. Но тези милиарди ще излязат и от нашия джоб. Това нито един журналист не посмя да коментира.

Въпросът за членството на Турция в ЕС беше поставен, но комшията изобщо не очакваше да се реши. Просто трябваше да покаже на турците колко е силен и как върти на малкия си пръст големите в Европа. Отговорът, че засега Турция ще си остане ценен стратегически партньор на ЕС удовлетвори Ердоган, тъй като друго не беше и очаквал.

Оглушително мълчание тресе родните медии. Те се чудsт как да намерят нещо положително, нещо патриотично в цялата тази шумотевица. И не могат да го намерят, за да възхвалят Вожда.

Днес липсваха дежурните анализатори, политолози, социолози, даже Михаил Константинов не се изказа.

Само Румяна Бъчварова застана смело пред камерите и обясни, че при срещата очи в очи Борисов обяснил на Ердоган, че изказването за Кърджали е прозвучало неприемливо на българската страна. Веднага премиерът е получил уверение, че изобщо не става за претенции по отношение на реалните граници на страната в  момента, каза шефката на кабинета.

Към момента – да, но после?

Още снощи премиерът се удари в гърдите и каза, че „послушал думите на един политик и задал въпроса за българските имоти в Тракия“. Под един политик разбирайте президента Радев, но явно Светиня МУ не смее да произнесе името. И получил отговор, че проблемът ще бъде разискан подробно през лятото. Само не стана ясно кое по-точно лято. А от БНТ се изпуснаха и казаха, че Ердоган пък бил загрижен за състоянието и броя на джамиите у нас. И че мюсюлманите нямат къде да се молят.

Какво точно са говорили двамата, едва ли ще се изясни. Как е поставил Борсов въпроса – протоколно, някак между другото, или твърдо, пак не е ясно. И защо, след като ходи в Турция толкова пъти не отвори дума за това?

Ще повярваме, че изобщо е казал каквото и да е, когато разсекретят стенограмата. А това ще стане пак през лятото, само че на Куково. При нас подписки за оставка се събират, само срещу президента и то за разговор не с държавен глава, а с духовно лице. Останалото е „държавна тайна“ и никой не настоява да види какво аджеба са си говорили Ердоган и Борисов.

А какво спечели България ли?

Подигравки, игриво потупване по рамото, омраза от съседите, бурно недоволство в социалната мрежа и още черни точки за премиера.

Плюс едно голямо НИЩО!

Станислава Славова , istinata.net

 

Tagged

1 thought on “Среща за 30 сребърника! Какво спечели България от визитата на Ердоган? Още джамии и…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *