Става много опасно: Хуан Гуайдо иска намеса на САЩ във Венецуела!

Свят

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обяви, че е инструктирал своя политически пратеник във Вашингтон незабавно да завърже връзки с американските военни, в опит да наложи по-голям натиск върху президента Николас Мадуро да подаде оставка, пише британският в. „Гардиън“.

Гуайдо уточни, че е помолил Карлос Векио, когото САЩ признават за посланик на Венецуела, да започне „пряка комуникация“ с идеята за евентуална военна „координация„.

Коментарите, направени в края на митинг, са най-категоричното публично искане на Гуайдо досега за по-голямо участие на САЩ в бързо разрастващата се криза в страната. Въпреки че Гуайдо многократно е повтарял коментари от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че „всички варианти“ за отстраняване на Мадуро от власт са на масата, малцина в САЩ или сред венецуелската опозиция разглеждат военни действия като вероятни. Нито пък Белия дом е дал индикации, че сериозно обмисля подобен ход.

Ала докато напрежението между САЩ и Мадуро остава високо, дрънкането на оръжия става все по-шумно.

В събота венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино осъди „незаконното нахлуване“ от страна на катер на американската брегова охрана в териториалните води на Венецуела. Той не предостави никакви доказателства за това, но увери, че венецуелските кораби са принудили кораба да се оттегли.

„Не знам дали други републики ще приемат подобни действия в техните територии, но ние няма да го сторим„, настоя той.

Пол Аманда Азубуике, говорителка на американското южно командване, заяви, че катерът на американската брегова охрана е провел мисия за борба с наркотиците в международните води на Карибско море. Тя отказа да коментира подробно казуса.

Преди дни Падрино също така осъди опитите на американските военни да посеят раздори в казармите във Венецуела, което предизвика гневен отговор от страна на адмирал Крейг Фолър, който е ръководител на южното командване на САЩ, и който каза, че е „в готовност“ да помогне на Гуайдо./news.bg/

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *