Става страшно: Русия предупреди САЩ за Космоса и войната в Украйна!

Свят

Високопоставен служител на руското външно министерство заяви, че търговските сателити на САЩ и техните съюзници, които са включени във войната в Украйна, ще станат легитимни цели за Русия,  съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Русия, която през 1957 г. изстреля в Космоса „Спутник 1“ – първия спътник, създаден от човека, а през 1961 г. изпрати първия човек в Космоса, разполага със значителни офанзивни космически възможности, включително и с така наречените спътници-убийци на сателити.

Припомняме, че през 2021 г. Русия изстреля и противоспътникова ракета, за да унищожи един от собствените си спътници. Така че възможностите на РФ в това отношение са почти неограничени.

Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията, към руското външно министерство, заяви пред ООН, че Съединените щати и техните съюзници се опитват да използват Космоса, за да наложат господството на Запада.

Воронцов каза, че използването на западни сателити за подпомагане на военните действия в Украйна е „изключително опасна тенденция“.

„Нещо повече. Използването на такива сателити от страна на Запада в подкрепа на Украйна е „провокация“, допълни още той.

„Става дума за използването на компоненти на гражданската космическа инфраструктура, включително търговска, от страна на САЩ и техните съюзници във въоръжени конфликти“, е цитиран да казва Воронцов в ООН.

Той не спомена конкретни сателитни компании, въпреки че по-рано този месец Илон Мъск заяви, че неговата ракетна компания „Спейс екс“ ще продължи да финансира интернет услугата „Старлинк“ в Украйна.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *