Владимир Путин: Сегашната версия на Запада никога няма да бъде приета от Русия!

Свят

Руският лидер Владимир Путин заяви пред Валдайския клуб , че вижда две версии на Запада: този, който уважава традиционните християнски ценности, и такъв Запад е близък до Русия. Но вижда и другият Запад, който служи като „неоколониално оръжие на либералния елит“, който иска да подчини целия свят. Този Запад никога няма да бъде приет от Москва, обяви Путин.

 

Путин предупреди Запада в четвъртък, че играе това, което той определи като „опасна, кървава и мръсна“ геополитическа игра, но каза, че Съединените щати и техните съюзници в крайна сметка ще трябва да говорят с Русия, съобщават „Ройтерс“ и Ей Би Си.

Според Путин, времето на господство на Запада е към своя край. Обръщайки се към дискусионния клуб „Валдай“, той подчерта, че „Западът не е в състояние да управлява целия свят едностранно… колкото и да се опитва да го направи“.

„Властта над света е това, което така нареченият Запад постави на карта в своята игра – но играта е опасна, кървава и бих казал мръсна. Сеячът на вятъра, както се казва, ще пожъне буря.“

„Винаги съм вярвал и вярвам в здравия разум, така че съм убеден, че рано или късно новите центрове на многополюсния световен ред и Западът ще трябва да започнат равностоен разговор за бъдещето, което споделяме – и колкото по-рано, толкова по-добре“.

Путин каза, че Западът, заслепен от колониализма, е помогнал за разпалването на конфликта в Украйна и се опитва да разпали криза около Тайван в опит да наложи глобално господство.

Цитирайки лекция в Харвард от 1978 г. на руския дисидент Александър Солженицин, Путин каза, че Западът е открит расист и гледа отвисоко на другите народи по света.

„Увереността в тяхната непогрешимост е много опасно състояние“, каза Путин и добави, че Русия никога няма да приеме опитите на Запада да казва на Русия как да действа.

Говорейки пред експерти от 44 различни страни, Путин каза, че въпреки всичко Русия не се смята за враг на Запада.

Путин подчертава, че Москва „никога не е казвала нищо проактивно за възможно използване на ядрени оръжия. Ние само намекнахме, че не бива да ни подценяват, в отговор на изказвания, като тези на бившият премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс, която „директно заплаши, че страната й е ядрена сила“ и че е готова евентуално да използва тези оръжия.

Путин коментира и че Русия е изправена пред постоянен натиск по границите си, въпреки че изпраща съобщения за мир и сътрудничество на Запада.

Той вижда две версии на Запада: този, който уважава традиционните християнски ценности и такъв Запад е близък до Русия, и другият, който служи като „неоколониално оръжие на либералния елит“, който никога няма да бъде приет от Москва.

„Тези, които не искат да бъдат инструменти на политиката на втория Запад, са атакувани от санкции, държавни преврати и подобни действия, които не проработиха с Русия и никога няма да проработят“, според Путин. „Москва не иска да стане хегемон и да води еднополюсен свят„, подчерта той.

Вашингтон няма „никакви идеи за създаване на положително развитие, те просто нямат какво да предложат на света, освен да запазят своето господство“. Путин подчерта, че е „убеден, че истинската демокрация в многополюсния свят предполага преди всичко възможността на всеки народ да се развива самостоятелно, съобразно собствените си разбирания и ценности“.

Путин завърши с предупреждение, че „ние сме изправени пред най-опасното десетилетие от края на Втората световна война, тъй като ситуацията е изпълнена с конфликти“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *