Стана ясно дали Путин ще се кандидатира за нов мандат и колко процента го подкрепят

Свят

Владимир Путин се е съгласил да участва в президентските избори на 17 март 2024 г. Новината бе съобщена на журналистите от участници в разговорите с президента, състояли се след церемония в Кремъл по повод Деня на Героите на Отечеството.

 

Молбата към Путин да приеме номинацията и да се кандидатира за нов мандат отправил председателят на парламента на Донецката народна република, героят на ДНР Артьом Жога, и бил подкрепен и от останалите. Президентът отговори със съгласие, разказаха участници в срещата, цитирани от ТАСС.

 

„В различни моменти съм имал различни мисли по този въпрос. Но разбирам – днес е невъзможно да се постъпи по друг начин. Така че ще се кандидатирам за поста на президент на Русия“, заяви Путин и благодари на събеседниците си за подкрепата. „Благодаря ви за тези думи, изречени днес, особено в тази атмосфера“, каза президентът.

Сегашният мандат на Путин като държавен глава изтича на 7 май 2024 г. Редовните президентски избори бяха назначени от Съвета на Федерацията на 17 март.

Това е първото официално потвърждение, че Владимир Путин ще се кандидатира за нов президентски мандат – пети, който несъмнено ще спечели. Сега руският президент е на 71 години. След сигурната победа през март той ще остане на власт поне до 2030 г. По конституция той има право на още един шестгодишен мандат – до 2036 г.

Путин, на когото Борис Елцин предаде президентския пост в последния ден от 1999 г., вече е най-дълго управлявалият човек в Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин.

В периода 2008-2012 г. той формално отстъпи президентския пост на своя довереник Дмитрий Медведев, защото нямаше право на трети пореден мандат в съответствие с руската конституция от 1993 година. Частично базирана на френския основен закон от 1958 г., тя бе смятана от някои на Запад като потенциален предвестник на демократизацията на Русия.

Вместо това промени от 2008 г. удължиха президентския мандат от четири на шест години, а реформата, приета на референдум през 2020 г. в разгара на пандемията от новия коронавирус, премахна ограничението за два поредни мандата, на практика позволявайки на Путин да остане господар на Кремъл до 2036 г.

Общественото мнение

Според последното допитване на ВЦИОМ нивото на доверие в Путин е 78,5%, тоест, почти 80% подкрепят действията на Путин както вътре в Русия, така и навън, по-специално в така наречената Специална военна операция. Изследването е проведено от 27 ноември до 3 декември сред 1600 пълнолетни руски граждани.

По данни на фондация „Обществено мнение“ 70% от руските граждани одобряват издигането на Путин за нов мандат. Проучването на фондацията е проведено 12 октомври до 13 ноември сред 6100 пълнолетни анкетирани.

 

Това одобрение, според социолозите, се е увеличило повече от два пъти през последните години. Сред емоциите, които най-често предизвиква държавният глава, анкетираните посочват основно доверието, надеждата, спокойствието, увереността в бъдещето, гордостта и благодарността.

Повече от 60% от участниците в проучването отбелязват, че дейността на Путин отговаря на техните интереси. Повече от 70% от анкетираните отговарят положително на въпроса дали президентът разбира какво вълнува обикновените хора, техните нужди или интереси.

В същото време 63% от анкетираните смятат, че младите хора сега имат по-голям шанс да постигнат успех в живота, отколкото преди пет години.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *