Стотици се прощават с отец Боян Саръев в Кърджали, Светецът на Родопите

България отблизо
В храма „Свето Успение Богородично“ в квартал „Гледка“ в Кърджали започна поклонението пред отец Боян Саръев. Свещенослужителят почина на 27 декември в местната болница.

Стотици жители на Кърджали, региона и страната чакат да си вземат последно сбогом с наричания Кръстителя на Родопите енорийски свещеник. В църквата звучат траурни песнопения. Предвижда се отслужването на Божествена Света литургия и опело.

 

Отец Боян Саръев ще бъде погребан в двора на храма, в който служеше и проповядваше повече от 30 години.

 

Той бе много добър човек, човек с мисия. Светъл му път, каза пред БТА Христина Узунова, която бе дошла за последен поклон.

 

Отец Саръев бе уникална личност в регион, в който по-голямата част от населението изповяда друга вяра, бяха думите на Димитър Габеров, който е от Пловдив, но живее в Канада. Бе истински човек и християнин, Бог да го прости, добави Габеров, който обясни, че е разбрал за кончината на отеца на летището при прибирането си от Канада. Казах си, че обезателно трябва да съм на поклонението, сподели още Габеров.

 

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“. Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

 

За отец Саръев и неговите земни дела може да се каже много. В продължение на 20 години, свещеникът изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *