Стратегически съветник на Радев обяви ще се сменят ли министри в служебния кабинет, и дали ще има подкрепа на президента за определена партия!

България отблизо

Едва ли ще освободи някого, за да може да извършва партийна дейност, Ако има промени в този състав, това ще е преценка на конкретната работа на отделни министри. Президентът заяви, че няма да има съществена промяна в политиката на служебното правителство. Тъй като курсът трябва да бъде продължен към по -голяма откритост, отчетност. 

Това заяви председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов ефира на Нова тв.

„Няма да има големи промени според мен. Предполагам, че след 24 часа ще стане ясно“, добави той.

Смяната на министри ще се тълкували като техен провал? 

„Всичко зависи от гледната точка на коментаторите. И да няма смени, някои ще говорят за провал. Това, че ще бъде сменен служебен министър не е основание за такава преценка. Трябва да се извърши анализ на осъществената дейност. Такъв ще има. Той ще е полезен за следващия кабинет и за служебните кабинети по принципи, които не са една изучена материя“, обясни Маринов.

Партията на Петков и Василев и ще я подкрепи ли Радев

„Дълбоко съм убеден, че в България има сериозна обществена потребност от обновяване на политиката, включително и нова политическа сила. Не използвам думата проект, за да не намирисва на политическо инженерство.

Президентът никога не се е странял от нещо. И не се е боял някой да не го обвини. Той ще спазва своите конституционни правомощия, иначе той е готов на диалог с всяка политическа сила, която поддържа определени ценности. Той няма да си прави партия, заявил го е и не е редно. Това не води до добри резултати, когато президентът пряко се ангажира.

Той може да каже това са ценностите, които аз защитавам за не една или две политически партии“, каза Маринов.

Има ли рискове за президента и къса ли се от БСП?

„Първо искам да кажа, че когато се лансират такива твърдения, те трябва да се подкрепят с факти. БСП разпространява само слухове. Кой е кандърдисвал да се пристане на новия политически проект. Да, разбира се, че за президента има рискове. За всеки политически субект има рискове в тази нестабилна ситуация. Тук ще си позволя да добавя нещо. За мен рисковете за президента не са свързани с това, дали ще бъде преизбран или не. Аз смятам, че ще бъде преизбран. Въпросът е след това – какво ще се случва в страната. Влизаме в един продължителен период от политическа нестабилност.

Президентът няма нужда от повече правомощия“, каза Маринов.

Той подчерта, че въпросът е, ако президентът поеме акушеро-гинекологична функция за посредник между партиите, да не стане грешка.

Според Маринов на следващите избори ще се решава коя от две генерални алтернативи да се избере. Президентът се превърна в алтернатива на модела, който вече е отречен от обществото, добави той.

Според Маринов, президентът не е фактор за провала на „протестните партии“.

Той коментира и критиките на бившия президент Георги Първанов към служебното правителство.

Първанов преди да дава препоръки, е длъжен да даде много отговори. Не смятам, че на изборите Радев ще бъде наказан, за това че партиите на протеста не успяха да съставят правителство. Нямаше реваншизъм от страна на служебното правителство, а изпълнение на една промяна, която беше желана от голяма част от обществото, смята Маринов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *