Съдът каза умишлено ли е убийството, което извърши уж 15 годишният Омар! Ето кой е и мозъкът на цялата група!

България отблизо

Омар Мохамад Али Аднан, който е шофирал автобуса, помел колата на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Това каза пред БНТ прокурорът Димитър Узунов.

 

Младокът, за когото се твърди, че е на 15 години, уверява, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат точно обратното – според магистратите непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

„Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България“, заяви Узунов, преди Районният съд в Бургас да вземе решение тримата каналджии, заради които двама доблестни мъже си отидоха от този свят, да останат за постоянно в ареста.

За убийството на двамата полицаи законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Димитър Узунов постави въпроса каква е действителната възраст на обвиняемият Омар, тъй като може да отиде зад решетките само за 6 – 10 години затвор, ако е наистина непълнолетен.

Събраните до момента доказателствата водят до обосновано предположение, че именно Омар Аднан е извършител на престъплението. Това се подкрепя и от свидетелски показания.

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми – Омар А., Ахмад М. и Абдулах А., тримата сирийски граждани.

В съдебно заседание държавното обвинение пледира за задържането на тримата обвиняеми под стража, като акцентира на характеристичните данни на всеки от обвиняемите и на тежестта на извършеното деяние. Защитникът на Омар А. поиска от съда да му бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, но да бъде настанен в Центъра за бежанци от затворен тип „Бусманци“, предвид неговото непълнолетие.

Защитника на Абдулах А. пледира за по-лека мярка за неотклонение спрямо него, каквато би могла да бъде „Паричната гаранция“. Защитата на Ахмад М. също поиска от съда по-лека мярка за неотклонение спрямо него предвид неговата млада възраст, с възможност да бъде постановена и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“. Тримата обвиняеми изразиха пред съда съжаление за извършеното.

Според Районен съд – Бургас събраните доказателства сочат, че Омар А., Ахмад М. и Абдулах А. са извършили престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми, т.е. за настоящия състав бе налице обосновано предположение за авторство на деянията. Характерът и степента на обществена опасност на престъпленията по настоящото обвинение мотивираха съда да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо всеки от тях.

Съдебната инстанция съобрази и „характеристичните данни на лицата, процесуалното им поведение по време на извършване на деянията, особената дързост при извършването им, както и опита да избягат и да се укрият от разследващите органи“. Обвинението за всеки един от обвиняемите е за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона. Бургаският районен съд бе мотивиран да вземе най-тежката мярка за неотклонение спрямо Омар А., Ахмад М. и Абдулах А. и от обстоятелството, че тримата противозаконно са подпомогнали множество лица чужденци.

От друга страна, с оглед предстоящото извършване на следствени действия, евентуалното задържане на обвиняемите би гарантирало участието им, което ще доведе до своевременно приключване на разследването. Независимо от обстоятелството, че тримата имат постоянен адрес в Република България, като Абдулах А. е и постоянно пребиваващ и трудово ангажиран на територията на страната, наличните по делото данни, че обвиняемите са се познавали преди извършване на деянието и тежестта на извършеното, дадоха основание на съда за вземането на най-тежката мярка за неотклонение.

Районен съд – Бургас счете, че съществува и опасност  обвиняемите да се укрият, ако не бъдат задържани под стража. Процесуалното поведение на тримата по време на извършване на деянието, както и обстоятелството, че след настъпването на пътното транспортно произшествие те са избягали от местопроизшествието, като са били установени впоследствие, мотивираха съда за тази най-тежка мярка.

„Ролята на всеки от тримата задържани говори за много добре организирана схема, която вероятно са прилагали и назад във времето си която са намерили добър начин за набавяне на финансови средства“, заяви ръководителят на Районна прокуратура – Бургас Мария Маркова.

По време на гонката Ахмад през цялото време е окуражавал действията на шофьора, не се е опитал да го спре, а карал втрещените и уплашени мигранти да мълчат и да седят на пода, между седалките, включително и бебета.

Абдулах осигурил автобуса и давал съвети на неправоспособния Омар как да го управлява, помагал в набелязването на трасето.

Той е „мозъкът“ на цялата операция.     

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *