Тагарев: Да, бил съм 6 години съветник в МО на Украйна, но не съм получил и една гривна

България отблизо

Министърът на отбраната Тодор Тагарев призна пред депутатите в парламента, че преди години е бил съветник към Министерство на отбраната на Украйна.

 

Това стана по време на изслушването на министъра за военната помощ, който отпускаме за Украйна.

 

В отговор на въпрос на Радостин Василев дали е работил като съветник към МО на Украйна и ако е „да“ това не е ли конфликт на интреси, министър Тагарев призна, че е работил като съветник на украинския министър на отбраната в продължение на 6 години. 

 

„Ако това е така – това би повлияло на вашата безпристраност.“, атакува Василев. И продължи: „Като разпределяте и получавате помощ, вие можете заради субективно отношение да направите така, че да пострада мегдународния авторитет на България“.

 

„Да, аз съм работил като съветник на МО на Украйна между 2005 и 2011 г., посещавайки регулярно Киев, работейки в различни международни формати“, отговори Тодор Тагарев.

 

Той обясни, че е съветвал украинското военно ръководство как да се изгради цивилен капацитет и как да повиши военния си капацитет. „За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна“, заяви от трибуната Тагарев.

 

Без да влиза в повече подробности, Тагарев пореден път повтори, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна и обясни, че бойните санитари, които ще обучаваме във ВМА, са украинци – по силата на решение на 48-ия парламент. Изслушването бе по искане на БСП още от миналата седмица.

 

„Никога, по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на военни формирования, повтарям го във всяко интервю. Няма планове, не се дискутира и не се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна“, заяви Тагарев пред пленарната зала.

 

Относно бойните санитари, Тагарев уточни, че става въпрос за украински медицински лица. И припомни, че още в решението на НС от предишния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него фигурира разрешение за пребиваването на до 60 военни от украинска страна у нас всяка година.

 

Ще бъдат обучавани до 15 украински бойни санитари на месец в продължение на 4 дни. Те ще бъдат обучавани в тренировъчния център на ВМА, който вече е изграден с финансовите средства на САЩ и е оборудван на високо технологично ниво, стана ясно от думите на министъра на отбраната.

 

България няма да вземе участие в направлението за боеприпаси, калибър 155 милиметра, защото не разполага с такова изделие, стана ясно от думите му. Участието ни обаче в инициативата за увеличаване на европейския капацитет на отбранителната индустрия на ЕС е само в наша полза, защото е възможност да развием военната си индустрия, подчерта министърът на отбраната.

 

Тошко Йорданов  попита, като става дума за военна помощ за Украйна, това включва ли танкова. „В България танковете най-много 40 са модернизирани, и то от израелска фирма и ако ще даваме Т-72 танкове, от модернизираните ли ще бъдат или не?, попита шефът на ПГ на ИТН.

„Мога да дам конкретика. Понеже до момента този пакет, който гласува МС няма включени танкове, наистина 40 от тях се реорганизират по договор с „Терем“. И аз знам, че подизпълнител е израелска фирма. Ако стигнем въобще до този въпрос, не мога да прогнозирам дали ще стигнем до там. Има стотици танкове „Леопард“, които Украйна получава. Но модернизираните няма да бъдат включени в помощта“, обясни министър Тагарев.

 

Ивайло Мирчев от ДБ изрази възмущение от въпросите, зададени към министъра, на когото депутатите загубили времето. И съзря руска връзка във взривяването на оръжейните складове у нас.

 

„Ние си говорим какво бил работил министър преди 15 година“, възмути се Ивайло Мирчев, като призна, че е очаквал „Възраждане“ да реагират, например, за потопените от Русия 14 села от язовир Нова Каховка.

 

„Кой 15 години взривява складове, когато не му отърва? Всички знаят, че има ясна руска връзка“, настоя Мирчев.

 

Преди изслушването по същество се разви кратък спор между БСП и ДБ по въпроса изпращани ли са оръжия за Украйна по времето на участието на БСП в четворната коалиция, или не.

 

„За европейската инициатива за мир – какво ще даваме, кога ще го даваме, ще се накърни ли нашата отбранителна способност, ще пращаме ли жива сила, както в едно интервю излезе, че ще се обумават медици, на следващия ден излезе, че украински ще се обучават – кое от двете е вярно? Вие не сте министър на отбраната, а сте министър на войната“, заяви Борислав Гуцанов.

 

„Аз ви питам какво точно съдържа тази военна помощ и защо се шикалкави по тази тема? Ако е необходимо да закрием заседанието и на закрито заседание да коментираме какво точно ще се дава“, добави той.

 

И напомни, че за първи път военни са излезли с позиция срещу мнение на Тагарев преди да стане министър на отбраната, като припомни декларацията на Военновъздушните сили.

 

Още в началото се завихри спор между БСП и ДБ изнасяла ли е страната ни оръжие за Украйна при участието на БСП в четворната коалиция, когато министър на икономиката беше Корнелия Нинова.

 

Йордан Иванов от ДБ напомни, че износът не е спирал тогава, последва реакция от Георги Свиленски, който за пореден път повтори, че с подпис на икономическия министър Корнелия Нинова не е било изнасяно нищо за Украйна.

 

Социалистът отклони предложението на депутата от ДБ да бъде закрито заседанието. Йордан Иванов пък наблегна, че с избора си в новия 49-и парламент „българският народ даде своя геополитически императив“.

 

„БСП не са подписвали износ, а „г-жа нито патрон“ е подписвала износ. Иронията е, че това именно го правеше лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия“, отвърна Йордан Иванов. „Коя госпожа и какво е направила?“, попита Свиленски. „Г-н Иванов, колкото пъти да излезе от тази трибуна, оръжие и патрони не е изнасяно от България“, нарече лъжи твърдението му зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

 

„Излезте и се извинете на г-жа Нинова, ако сте мъж, ако сте почтен депутат“, призова социалистът.

Tagged

2 thoughts on “Тагарев: Да, бил съм 6 години съветник в МО на Украйна, но не съм получил и една гривна

  1. ТОЗИ РОДОИЗМЕННИК ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗЯ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. АТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ МУ ПОВЕРЯВАТ МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ

  2. Хрисим човек! За благото на народа е служил 6 години(без пари???,но не за своя народ,братя,а за народа на Украйна!!!През тези 6 години с какво се издържаше? и от къде?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *