Сензация от последната минута: Стив Ханке уличи Костов в огромна корупция!

България отблизо

Бащата на българския валутен борд – професор Стив Ханке уличи бившият премиер и създател на задкулисните икономически кръгове у нас Иван Костов в огромна корупция.

За случая Ханке разказа в интервю за bTV, където беше поканен да коментира темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната. Пред смаяния поглед на иначе верния на „мейнстрийма на Прокопиев“ журналист Светослав Иванов, световният икономист разказа как преди повече от 20 години е занесъл куфарче с документи, уличаващи Командира в корупция при тогавашния президент Петър Стоянов.

Повод за този разговор стана решението на Прокуратурата да провери приватизационните сделки от началото на прехода. Разкритията,  Ханке направи в отговор на въпроса на Иванов, какво икономистът очаква да се случи в резултат на тази проверка и какво си спомня той от тези времена.

Много съм наясно с темата и прочее. Сега, за България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията.

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“. Всеки път като го видех, повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства.

Един ден отново се видяхме. Седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме аз, госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“.

„Невероятно! Много интересна история, но какъв беше резултатът?“, пита го след това Иванов.

– Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата. Запитан какъв е този случай, Ханке отговаря следното:

– Попитайте президента Стоянов./Източник blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *