Тагарев: Строим база на НАТО у нас за 6 млрд. евро

България отблизо

Инфраструктура на обща стойност 6 млрд. евро, която ще обслужва отбранителните планове на НАТО, ще бъде изградена в България. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев и уточни, че тя ще се използва и за граждански цели.
По думите му ще строят пътища, железопътни линии, тръбопроводи, складове и други. Засега не е ясно каква част от инвестицията ще е покрита от България, но страната ни ще се възползва от фондове на ЕС и НАТО, посочи Тагарев пред Би Ти Ви. Министърът каза, че се очаква да бъдат вложени 6 млрд. евро, като се позова на финансовия си колега Асен Василев.
“Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането”, каза Тагарев.
Плановете са България да надгради батальонната група на НАТО, разположена у нас, до бригада. “Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 души. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график”, посочи Тагарев.

loading...

Tagged

2 thoughts on “Тагарев: Строим база на НАТО у нас за 6 млрд. евро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *