Украинската ПВО е унищожена! Руската армия тръгва към следващия етап на спецоперацията

Свят

С четвъртия удар по Украйна руските Въздушно-космически сили направиха вражеските сводки близки до реалните.

Украйна спря да съобщава, че нейната ПВО е свалила всички руски ракети. След три удара на руските въздушно-космически сили украинската ПВО се превърна в „сито“ и сега трябва да се молят на Запада за нови доставки.

ПВО в Украйна вече не працуе /работи/

На 13 януари Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха групов удар с високоточно оръжие, включително с хиперзвуковите „Кинжал“, по обекти на военно-промишления комплекс на Украйна, се казва в доклад на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Групов удар с високоточно оръжие е нанесен по предприятия, произвеждащи различни видове снаряди, барут и БПЛА, допълват пак от отбранителното ведомство, като отбелязват, че са поразени всички цели.

Днешната атака беше четвъртият мащабен обстрел след трагичната атака с РСЗО срещу Белгород преди две седмици.

Както се съобщава в сводката на Въздушните сили (ВС) на ВСУ в Telegram, противовъздушната отбрана (ПВО) на Украйна е свалила само осем ракети от 37, изстреляни сутринта на 13 януари. Тоест ефективността на противовъздушната отбрана вече е по-малка от 25%.

Пак в сводка на на въоръжените сили на Украйна се посочва, че не е било възможно да бъдат свалени следните видове ракети:

– 6 ракети Кинжал, изстреляни от шест самолета МиГ-31К от Тамбов;

– 5 крилати ракети (КР) X-101/X-555/X-55 от Каспийския регион;

– 6 крилати ракети Х-22 от Брянска област на Руската федерация;

– 6 балистични ракети Искандер-М от Крим;

– 2 управляеми ракети Х-31П от два самолета Су-35 в района на Херсон;

– 3 управляеми авиационни ракети Х-59 от два самолета Су-34 от района на Брянск.

Сводките на военно-въздушните сили на Украйна започнаха да се доближават до реалността, информационните победи, че всичко е свалено, вече не се харесват на украинците. Това се дължи на факта, че системите за противовъздушна отбрана и ракетите за тях всъщност се унищожават и трябва спешно да поискаме попълването им от Запада. А също и защото загубите и разрушенията вече не могат да бъдат скрити от населението.

Източник от Генералния щаб каза на Telegram канала „Резидент“, че ефективността на противовъздушната отбрана е спаднала значително поради унищожаването на няколко батареи от системи за противовъздушна отбрана NASAMS и IRIS-T. В същото време Съединените щати забраниха използването на системи за противовъздушна отбрана Patriot при изстрелване на „Кинжали“, което „ще доведе до унищожаване на другите системи за противовъздушна отбрана и практически открито небе над Украйна“.

Тактиката на ударите на руските ВКС срещу украинската ПВО

Блогърът Юрий Подоляка в Telegram оценява атаката на 13 януари като нестандартна и дори уникална.

По думите му, първо е изстреляна първата група ракети KР X-101 – имитация на ракети, чиято цел е многократно да променят курса си, за да принудят да се разкрие системата за противовъздушна отбрана на противника. Освен това, с получаването на тези данни, с помощта на самолети Ту-22М3, Миг-31К и Су-35 са нанесени няколко удара със свръхвисокоскоростни високоточни оръжия срещу системите за ПВО на ВСУ.

В същото време радио-локационните станции на противника бяха поразени от ракети Х-31.

Целите на руските въоръжени сили се промениха след трагедията в Белгород. Сега се унищожават остатъците от военни предприятия и противовъздушната отбрана на противника. Така че вече да не са възможни удари с ракетни комплекси по руски градове.

New York Times съобщава, че крилати и хиперзвукови ракети са били насочени към различни градове, включително Харков, Киев и Лвов. Вестникът изчислява, че повече от 270 ракети са били използвани в трите предишни големи въздушни атаки от 29 декември насам, обем, който „е изтощил системата за противовъздушна отбрана на Украйна, правейки я по-уязвима за бъдещи атаки“.

Липсата на надеждна система за противовъздушна отбрана означава, че Украйна ще трябва да раздели ресурсите между фронтовата линия и отдалечените от бойните действия градове, заключава изданието.

Руски източници предполагат, че се подготвя настъпление, така че противовъздушната отбрана целенасочено се разчиства.

Бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр отбеляза в Telegram, че целта на руснаците сега е „да ни изтощят колкото е възможно повече“:

„Така че да не можем да създадем запаси от боеприпаси, да не можем да подготвим техниката и оборудване и да сме психически разбити. Те действат по такъв начин, че да нямаме време да се възстановим.“

В същото време, според нея, самите руснаци „спасяват личния си състав“, като използват тактиката на нападение в малки групи, за което украинските въоръжени сили са принудени да изразходват много снаряди. Маляр посочва, че Руската федерация вече е започнала да създава нови бронирани бригади – руснаците се готвят за следващия етап от военните действия, целта на който е пълният разгром на ВСУ.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *