Тайната се разкри: Стана ясно защо Медицинският съвет към правителството прекрати дейността си!

България отблизо

Вчера проф. Коста Костов, председател на експертния Медицински съвет, създаден, за да помага на Министерския съвет и Националния оперативен щаб в битката срещу коронавируса, обяви, че съветът прекратява дейността си.

Разбира се професорът каза, че Медицинският съвет се закрива, защото бил изпълнил ангажиментите си. Това, обаче, не изглежда никак сериозно, на фона на факта, че битката с коронавируса продължава и всяка помощ, която специалистите могат да окажат на правителството при вземане на толкова трудните решения, в една обстановка на неизвестност за това какво ни предстои, може да се окаже решаваща.

Следователно в закриването на този важен орган има някакъв друг мотив. И за да изясним какъв точно е този мотив, нека да видим какво Медицинския съвет предлагаше да се направи за ограничаване и спиране разпространението на заразата и какво пък предлагаше Националният оперативен щаб.

Много е важно да посочим и кой подкрепяше съвета и кой – щаба. Но за това – малко по-нататък. А сега накратко да проясним какво искаха да се направи членовете на Съвета в тази епидемия, и какво – членовете на Щаба.

Най-общо казано, Медицинският съвет искаше не само да се приложат познатите ни ограничителни мерки. Съветът искаше след като мерките вече са приложени, да не се стои със скръстени ръце и да се чака, а да се действа още по-активно. С други думи, Съветът искаше на базата на научни и математически модели да се обособят няколко целеви групи. Такива, в които хората евентуално може да бъдат по-засегнати, и други, които е възможно да бъдат средно или по-малко засегнати.

И след като се определят тези целеви групи, Медицинският съвет искаше да започне активно тестване и наблюдение на представителни извадки от тези групи. За да се създаде много по-точна представа за разпространението на вируса. И така да се съсредоточат действията на държавата точно там, където се формират огнищата на зараза или е възможно да се формират такива.

Тоест, Медицинският съвет искаше да се съчетаят ограничителните мерки с активно търсене и ликвидиране на коронавирусните популации. За да може по-бързо да се преодолее инфекцията и страната да се върне към нормален живот.

На същото мнение бе и президентът Радев. И той неколкократно се опита да обясни тази позиция на Медицинския съвет.Но, Борисов и антуража му започнаха да каканижат, че едва ли не президентът и Съветът искали масово тестване на всички граждани, което, разбира се е невъзможно. Те дори прибавяха глупостите, че президентът бил против извънредното положение и искал хората да умират.

От другата страна, Националния щаб искаше да се спазват твърдо ограниченията и бе против масовото тестване на всички хора в България. И да не се прави нищо друго. Само че никой от Медицинския съвет, нито пък президентът някога са искали да се премахнат ограничителните мерки, или да се приложи масово тестване на всички граждани. Понеже всеки човек с ума си, разбира, че това е невъзможно и ненужно.

Президентът Радев искаше просто чрез съчетаването на ограниченията и активното действие срещу вируса да се намали колкото е възможно повече времето на епидемията. За да не страдат напразно хората, и да не се разпадне икономиката.

Но, явно на премиерът това не му беше удобно. Защото той се скъса да повтаря, че против коронавируса нищо не помагало освен социалната изолация. И колкото по-пълна е тя, и колкото по-продължителна е тя, толкова по-добре за управляващите. Както каза и Слави Трифонов, хората си стоят в къщи, опозицията е с избити зъби, а държавата е в ръцете на властта.

Ние не отричаме, че ограничителните мерки, които Борисов предприе бяха навременни и подействаха добре. Но какво пречеше към тези пасивни мерки да се прибави и активно действие?! Явно активното действие срещу коронавируса пречеше само на тези, които искаха безвремието на епидемията да продължава колкото може повече. А в това безвремие да се въртят далавери прикрити със смокиновия лист на „борбата срещу епидемията“.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

2 thoughts on “Тайната се разкри: Стана ясно защо Медицинският съвет към правителството прекрати дейността си!

  1. Много точен анализ. Много лошо когато държавата се управлява от ПАРВЕНЮТА. Даже Наполеон е казал , че когато си търси човек за работа …. гледа произхода му 500 год. назад. За това Англия си е Англия, Франция, Германия, Холандия …… Ноторно известо е за кой става въпрос в БГ

  2. Пропуснато е унизителното отношение на комплексаря Боко към този съвет пред камерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *