Голям гаф на ЕК! Вижте какво са ни пратили да се пазим от коронавируса

България отблизо

Европейската комисия призна днес, че е доставила на държавите от ЕС 1,5 млн. защитни маски, за които се потвърждават съмненията, че са некачествени. Говорител на ЕК уточни, че такива съмнения са били изразени от Полша и потвърдени от Нидерландия.

ЕК е съобщила на държавите от ЕС за опасността и оставя те да преценят дали да използват маските, или да ги унищожат. Комисията уточни, че повече няма да купува маски от неназования китайски производител и ще прецени дали може да предприеме правни действия.

Според говорителя, поръчката на маски е следвала всички процедури, включително за проверка на производителя и на сертификатите на изделията. По неговите думи, качеството на маските се проверява при доставката, както са направили полските власти.

 

Говорител на ЕК уточни, че такива съмнения са били изразени от Полша и потвърдени от Нидерландия.

 

България също е сред страните, които получиха маски от ЕК.

На правителството остава решението дали и как да ги използва в борбата с коронавируса, предвид голямата заболяваемост сред медицинските лица.

 

Доставката бе направена на 8 май и бе част от новата поръчка на Комисията, чрез която бе финансирана покупката на 10 млн. маски по линия на Инструмента за спешна подкрепа.

Доколкото разбрахме от един от многото брифинги, маските вече са раздадени у нас.

На кого не е ясно и едва ли някога ще разберем.

Това поставя под въпрос и какво е внесло самото българско правителство по време на извънредното положение.

Дали изобщо сме се пазили с маските, или сме ги използвали само за украса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *