Тайнствена номинация вкарва нов играч в избора за главен прокурор! Ето кой го предлага!

България отблизо

Изборът на нов главен прокурор не е предизвестен. Може да се случи всичко на сцената.

Тази своя убеденост изказа следовател Бойко Атанасов в студиото на БиТиВи. Бойко Атанасов е предложен като гражданска номинация да участва в избора на нов обвинител.

Неговата номинация обаче трябва да бъде внесена по законов ред, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече заяви, че няма да го предлага, тъй като е проучил неговата професионална биография. Бойко Атанасов, обаче припомни, че точно преди година е получил най-високата възможна атестация от същия Висш съдебен съвет.

Кирилов заяви в ефира на bTV , че ако Атанасов получи широка подкрепа, включително и тази на президента, той ще вземе предвид това до края на процедурата.

За състезанието за нов главен прокурор до момента Бойко Атанасов заяви, че досега ВСС не е номинирал с такова мнозинство и това не е номинация, а това е избор. Въпреки това Атанасов изказа убеденост, че ситуацията може да се промени и допусна, че ще се появи и друга кандидатура за главен прокурор, защото обществото не е готово да приеме наложена една единствена кандидатура, без да има избор.

По думите му ВСС не трябва да заравя главата в пясъка и магистратите трябва да мотивират всяко едно свое решение. „Обществото трябва да получи отговори„, посочи Атанасов и обясни, че самата прокуратура трябва да стане по-прозрачна.

Според Атанасов трябва да се преразгледа оценката за работата на специализираната прокуратура и съд, тъй като множеството сключени споразумения по обвинения за организирана престъпност говорят, че няма действителен резултат от работата им. При отсъствие на присъди по съдебните дела за организираната престъпност, резултатите ще бъде предопределени, отсече Бойко Атанасов, цитиран от news.bg и заяви:

Съдебната реформа трябва да започне, а срастването на властите не трябва да го има, както е записано в Конституцията.

Може да се предположи, че този нов играч, по своите разбирания, е по-близо до президента Радев, отколкото до премиера, по простата причина, че той обяви три неща, които трябва да се случат, и които Борисов не изпълнява вече много години. Първото е, че обществото няма да приеме една единствена кандидатура в избора на нов главен прокурор, защото това вече не прилича на конкурс, а на предизвестен избор. А изборите с предизвестен край са специалност на Вожда. Второто е, че срастването на властите трябва да бъде премахнато и да се изпълнява Конституцията. И третото е, че по съдебните дела за организираната престъпност не трябва да има споразумения, а реални и строги присъди.

istinata.net

loading...

Tagged

1 thought on “Тайнствена номинация вкарва нов играч в избора за главен прокурор! Ето кой го предлага!

  1. ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ И ОБЕКТИВЕН ПРОКУРОР НА Р .БЪЛГАРИЯ,ТОВА Е ЧОВЕКА КОЙТО МОЖЕ И ЗНАЕ КАК ДА РАБОТИ В ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СИ ,НА НЕГО РАЗЧИТА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД,ЧЕ ИСТИНАТА НЯМА ДА БЪДЕ ПРИКРИТА !!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *