ТАСС: Херсонци поискаха от Путин да станат част от Русия. Ще направим реферундум

Свят
Жителите на окупирания от руснаците Херсон поискаха от Путин да станат част от Руската федерация. Това става ясно от думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС. Според написаното живеещите в южния украински град “трябва сами да решават въпроса с присъединяването към Русия”. Казано иначе – референдум.

Вече има първи заявки за “правното основание”, както го нарича Дмитрий Песков, което да позволи нещо подобно да се случи – Кирил Стремусов, зам.-началник на военната администрация в Херсон заяви, че с указ ще се иска Херсонска област да стане „пълноправен субект на Руската федерация“, пишат от ТАСС.

 

На свой ред в отговор на журналистически въпроси Песков посочи, че трябва да има ясна правна обосновка за подобен ход – такъв според говорителя на Кремъл е имало при анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Тогава също бе проведен референдум, чиято легитимност обаче е спорна.

 

“Такова съдбовно решение трябва да има абсолютно ясна правна основа, правна обосновка, да бъде абсолютно легитимно, както беше в случая с Крим“, посочи Песков.

След превземането на Херсон руските военни власти освободиха избрания му кмет от поста му, въведоха руската рубла като своя валута и блокираха украинските телевизионни канали.

 

Херсон остава единственият голям град, който руснаците успяха да завладеят от началото на руската инвазия на 24 февруари. Това е стратегически важна точка за Кремъл, защото градът се намира близо до анексирания от Русия Крим.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *