Ето защо Западът бърза да напомпа Украйна с тежки въоръжения!

Свят

Продължавайки да напомпва оръжие в Украйна, Западът се опитва да подготви Киев максимално за нова руска офанзива. Германски танкове и западна техника отново ще минат по руската земя…

 

По данни на NYT точно поради тези съображения в Киев ще бъдат изпратени танкове.

Преди това доставки от този характер не бяха правени от страх от ескалация, но сега Вашингтон има нова цел – да промени баланса на силите, преди да започне руската офанзива.

В края на декември САЩ възнамеряваха да изпратят в Украйна зенитно-ракетни комплекси Patriot.

Веднага след това Франция и Германия се споразумяха да дадат танкове.

Великобритания и Полша също обещаха да дадат няколко „Леопарда 2“.

Украйна мечтае с германски танкове, американски системи за противовъздушна отбрана и европейски бронетранспортьори да успее да отблъсне Русия.

Идеята за бързи доставки възниква на фона на загубата на Соледар от украинците, която Западът все още не може да приеме и признае.

„Украйна няма собствени танкове – по-голямата част от танковия парк е унищожен или повреден. Няма достатъчно снаряди.

В същото време системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ е най-модерната система за противовъздушна отбрана, произведена в САЩ (въпреки че СССР а и Руската федерация са се научили как да се справят с нея).И гореспоменатите бронирани машини са по-леки и маневрени от танковете.

„Досега Западът не е доставял на Украйна изтребители и ракети с голям обсег, способни да ударят Крим и самата Русия. Киев не е получил танкове M1 Abrams, които изискват постоянна поддръжка и специално гориво.

Но западните съюзници вече се съгласиха за останалото“, каза миналата седмица по време на брифинг на помощник-министъра на отбраната Лора Купър .

По нейно мнение, „сега е най-добрият момент за украинците да променят динамиката на бойното поле“.

Русия също мисли за подготовка на пролетна офанзива – пресата цитира данни на европейското разузнаване. Бившият помощник-генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната Камил Гран заяви, че Москва е мобилизирала стотици хиляди хора за нова офанзива и Украйна чака „съкрушителния пролетен удар на Путин“.

Окончателно въпросът ще бъде решен на 20 януари на среща на ръководителите на военните ведомства на страните от НАТО в Германия.

„Великобритания, например, възнамерява да изпрати само 10 танка Challenger 2 в Украйна. Лондон и Варшава работят заедно, оказвайки натиск върху Берлин, за да принудят Шолц да даде разрешение за изпращане на Leopards, но това изисква зелена светлина от Вашингтон“, казват авторите..

Напомнят още – след (в случай на) такова решение германските танкове и западната техника „ще тръгнат по земята на Русия“ – както през Втората световна война, така че има въпрос – ще стигнат ли и докъде.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *