Татяна Дончева с тежки думи към депутатите: Имате няколко месеца!

България отблизо
”Ние вече сме набълбукали българското законодателство с една антикорупционна тематика, която взаимно си противоречи и забавя процесите и сега въпросът е как да го решим този законодателен проблем. Водени от желанието да пробутаме Плана за възстановяване, сложиха такива юридически неща, които нито зависят от тях, нито са ги измислили, нито са им налични и ги поставиха като условие България да получи парите. Европейците се съгласиха и сега с нашите камъни по нашата глава”.

Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

 

Тя призова политическите сили в 48-ото Народно събрание да не губят парламентарно време по въпроси, които могат да се решат и с предварителни разговори. Според нея още по време на предизборната кампания водещите политически сили е можело да направят консултации по въпросите за новия гуверньор на БНБ и новия състав на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.

По думите й в момента цялото внимание на политическите сили е съсредоточено върху това дали може да се направи правителство. Дори и да не се състави кабинет, обаче има няколко месеца, в които парламента трябва да вземе важни решения.

„БСП от вчера поставят въпроса защо толкова късно се свиквал парламента. А миналата година три парламента губеха по месец и половина, за да се разберат по колко души да има в комисия и какво да е разпределението. Ами въпросът за съставите на комисиите може да мине и сега, преди свикването на парламента. Това в предишни легислатури е решавано за половин час, сега го правят по месец и половина“, каза тя пред БНТ.

Дончева изтъкна, че всички български партии извън „Възраждане“ подкрепят членството ни в НАТО и ЕС и не поставят под въпрос присъствието ни там. Според нея формулировката за евроатлантическо мнозинство е евфемизъм, който да обясни защо се прави комбинация от партии, които нямат нищо общо като цели и ценности и не желаят да бъдат заедно.

„Това е параван, оправдание и опаковка, за да мине това пред широката общественост. Не се върви натам, обаче. Някой го тика, но аз не виждам как това може да стане. За българската общественост е ясно, че ГЕРБ и ДПС са носители на модел, който трябва да бъде категорично отречен. Той не може да бъде разграждан и отричан от самите си създатели и носители“, добави още тя.

Дончева разкритикува и договорените от България ангажименти за промени в законодателството по Плана за възстановяване и устойчивост. „Превръщането на КПКОНПИ в разследващ орган е противоконституционно. Също и общият надзор на прокуратурата и опита на Зарков да свие обхвата на този общ надзор. Трябва да има мярка в прокуратурата и когато там има нормален главен прокурор, той казва, че не може да се меси във вътрешните работи на партиите, да е на всяко гърне мерудия. КПКОНПИ беше измислена като бухалка на ГЕРБ и разделянето му на две структури ще даде известно проветряване, така че да се махнат кадрите на ГЕРБ, назначени по партизански причини.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *