От последните минути: Съветник на президента обяви кой ще получи третия мандат!

България отблизо

Може би очакват той да реагира преди да е гръмнал камионът. Това не е работа на президента. Това заяви съветникът на президента проф. Александър Маринов пред Нова телевизия по повод критиките за липса на позиция от страна на държавния глава по повод обвиненията за „българска следа“ във взрива на Кримския мост.

„Мисля, че всичко, което е необходимо, българското правителство го е направило“, посочи той.

 

На въпрос дали има опити за въвличане на страната ни в конфликта той отговори: „Има опити, след като това се преценява като достатъчно сериозен проблем и се поставя като задача на правителството. Затова е нужно правителството да бъде много внимателно“.

„Позицията на България не е лъкатушеща. Тя е достатъчно разумна, претеглена и гъвкава“, подчерта председателят на Стратегическия съвет при президента.

Относно скандала около руския посланик Елеонора Митрофанова дали да присъства на откриването на парламента, той коментира: „Това ще решат праламентарно представените сили. Тяхна практика е“.

„Според мен трябва да се следва диполоматическият протокол. Надявам се няма да бъдат прекъснати дипломатическите отношения“, допълни Маринов.

Той коментира и възможностите за съставяне на правителство: „Докато не бъдат изчерпани първият и вторият, за трети не бива да се говори“.

„Когато дойде ред за трети мандат, тогава ще обсъждаме. Този път действията, които ще бъдат извършени по време на първия и втория, ще се отразят на третия“, каза той и добави, че има предвид „преговорите, поведенията, как ще бъдат аргументирани решенията“.

По отношение на това дали президентът би връчил третия мандат на Стефан Янев, тъй като той е бил служебен премиер, назначен от него, проф. Маринов посочи: „Освен Стефан Янев, Кирил Петков и Асен Василев също бяха служебни министри, назначени от президента. От момента, в който г-н Янев тръгна по свой собствен път, той с нищо не е по-различен на останалите“.

„Президентът Радев, доколкото го познавам, се придържа строго към своите конституционни правомощия. Той ще улесни максимално, като даде време“, обясни той относно твърденията, че Радев ще реди кабинет.

„Да си играе на някакво политическо лего –  не вярвам“, допълни той.

Относно твърденията, че държавният глава има проект за свой конституция той заяви: „Президентът никога не е поставял въпроса за смяна на формата на управление“. По думите му, този, който твърди такива неща, „си измисля или лъже“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *