Томислав Дончев: Не въвеждаме „политическа карантина“, но протестиращите трябва да са с маски!

България отблизо
Предполагам, че ще има нюанси в бъдещата заповед на здравния министър за носенето на маски на открито. Например при струпване на много хора.
Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия. Що се отнася до заявката от протестите срещу властта – да не се носят маски на открито, Дончев коментира, че мерките се предлагат от учени и експерти, а не от политици.

Той не хареса термина „политическа карантина“ и отрече да се въвежда такава.

Дончев закъса в отговорите за това как точно България спазва върховенство на правото. Въпросите от екипа на Нова телевизия го изненадаха, вероятно е бил спокоен, че в тази медия ще изрече дежурните мантри. Не можа да отговори също, защо няма обществена дискусия за европрограмите, по които ще се отпускат пари от Брюксел. Единственото, за което се хвана, е енергоспестяващата програма, което означава нов период на саниране, но този път и на обществени сгради. Как обаче ще става това, кой ще изпълнява и как ще се кандидатства за обществените поръчки – нито дума.

 

За първи път от доста време водещите на сутрешния блок задаваха не само удобни въпроси и Томислав Дончев се оказа в трудна ситуация, защото му липсваха аргументи. Не можа да обясни защо точно преди изборите правителството и премиерът раздават пари. Не било предизборно, но така изглеждало, призна той.

По въпроса дали президентът Румен Радев трябва да е под карантина, след като още в неделя са му казали, че ръководителят на ВВС, с който е бил в контакт в петък, е заразен с коронавирус, обяснението беше уклончиво: предполагам, че РЗИ го е предупредила, всеки съвестен гражданин би трябвало да се съобрази. Според Дончев, особено политиците трябва да са за пример.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *