Томислав Дончев обяви дали той ще е новият премиер и ще оправи ли отношенията с президента!

България отблизо

Вицепремиерът Томислав Дончев, който гостува в „Неделята на NOVA“, разкри дали той ще е новият премиер, ако ГЕРБ спечелят изборите следващата година. 

Именно неговото име е сред най-спряганите. Той, обаче, бе категоричен:

„Лидерската тема в ГЕРБ не е поставяна и не мисля, че стои“, заяви Томислав Дончев. „Всякакви коментари какъв бил резултатът от изборите и какво би се случило, са сметки без кръчмар. Подобни разговори трябва да се правят, когато суверенът се е произнесъл“, допълни той.

Томислав Дончев коментира и влошените отношения с президентството. „Всеки има право да предлага каквото намери за добре, какви са отношенията, ми е трудно да дефинирам, но са далеч от конструктивни.  Когато има напрежение между институциите, това означава, че са част от институционалната мощност се харчи в неконструктивна посока.  Дали страдат българската демокрация и общественият живот от това – по всяка вероятност  – да.  В крайна сметка позицията на президентството се формира от това, което прави правителството и тя винаги е обратната.  Имам чувството, че ако ние вземем да правим обратното на това, което правим в момента, в този момент ще се смени позицията на другата сграда откъм булеварда и ще се говорят други неща.

Да, аз приемам, че трябва да има напрежение, че президентството трябва да е коректив, но да е винаги така, не съм убеден.“

Томислав Дончев изрази позицията си и по отношение на новия партиен проект на Цветан Цветанов и опасенията, че към него биха могли да преминат част от симпатизантите на ГЕРБ.

„ГЕРБ има над 100 хиляди члена, това, че няколко десетки са преминали към други политически формации, не може да ни направи по-слаби.  Какъв е ефектът по отношение на това, което се е случило, ще видим на изборите. Лично аз съм скептичен от гледна точна на големите електорални щети, които се коментират, че бихме понесли.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *