Тревога в САЩ заради руско супер оръжие в Космоса

Свят

Съединените щати са информирали Конгреса и своите съюзници в Европа за напредъка на Русия в ново, базирано в Космоса, супер оръжие, предназначено да застраши обширната сателитна мрежа на Америка, според настоящи и бивши служители, информирани по въпроса, пише „Ню Йорк Таймс“.

Вчера председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Майк Търнър сподели за наличието на разузнавателна информация за „значителна заплаха за националната сигурност“.

„Такова оръжие за унищожаване на сателити, щом бъде разгърнато, може да унищожи гражданските комуникации, наблюдението от космоса и военните командни и контролни операции на Съединените щати и техните съюзници. В момента Съединените щати нямат способността да се противопоставят на подобно оръжие и да защитят сателитите си“, казал бивш американски служител пред изданието.

Длъжностни лица са уточнили, че новите разузнавателни данни, които те не описват в подробности, повдигат сериозни въпроси за това дали Русия се готви да се откаже от Договора за космоса от 1967 г., който забранява всички орбитални военни оръжия. Но тъй като Русия изглежда не бърза с цялостното разполагането на оръжието, по думите му, то сега не се счита за спешна заплаха.

Разузнавателни данни бяха публично оповестени отчасти в загадъчното съобщение в сряда от конгресмен Майкъл Р. Търнър, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Той призова администрацията на Байдън да разсекрети напълно информацията, без да казва конкретно каква е тя.

Притесненията относно поставянето, вероятно на лазерни руски оръжия в космоса, датират отпреди 50 години. Съединените щати експериментираха с версии на технологията, но досега не се получава. Русия развива своя космически капацитет от десетилетия.

Американски военни служители предупредиха, че Русия и Китай се движат към по-голямо военно овладяване на космоса, тъй като и трите суперсили работят по начини да заслепят космическите спътници на останалите.

Доклад, публикуван миналата година, подчерта разработването на оръжия от Русия за заслепяване на други сателити, но отбеляза, че Русия се е въздържала да използва пълния набор от антисателитни способности, които е разработила за целите на войната в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *