Третото велико народно въстание избухна! Хората са гневни на властта!

България отблизо

Към полунощ страстите около Народното събрание утихнаха. Полицаите свалиха своите щитове и визьори на каските, показвайки че не искат да влизат в конфликт с протестиращите, които от своя страна също се отдръпнаха и не направиха повече опити да пробият полицейския кордон.

Какво се случи преди това?!

Преди това протестът избухна. Хората се втурнаха в атака срещу сградата на парламента. Бяха отбити няколко опита за пробив на полицейската блокада до старата сграда на Народно събрание, които протестиращите направиха по време на „третото народно въстание“.

След  неуспешните опити и стоическото поведение на полицаите протестиращите започнаха да се разотиват, като само малка група хора продължава да настоява да стигне до храм-паметника „Св. Александър Невски“ и Паметника на незнайния войн.

В 23.30 часа се стигна до сблъсъци между агресивни агитки и полицаи пред старата сграда на Народното събрание. Множеството скандира нецензурни думи в лицата на полицаите, които не помръдват от местата си. Явно се търси сблъсък. Цялото пространство пред Народното събрание е почерняло от народ. Хората искат да стигнат до храм.паметника „Св. Александър Невски“ и Паметника на незнайния войн, за да отдадат почит по повод Деня на независимостта.

„Това, което се случва сега пред сградата на Народното събрание, цели единствено ескалация на напрежението“. Това заяви пред Нова телевизия директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Демонстрантите в София настояват да преминат през кордона, за да стигнат до Паметника на Незнайния войн. Хаджиев коментира, че могат да стигнат по всеки друг начин. „Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния воин по всеки един маршрут“, добави той. По думите му, протестът пред НС е нергламентиран.

„Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие.

Напрежението расте, протестиращите опитват да пробият жандармерията и полицаите. „Извикайте армията“, започнаха да крещят някои от присъсващите. Други скандират „Сваляй каските!“…

В 22:50 часа напрежението около старата сграда на Народното събрание ескалира, когато протестиращите направиха неуспешен опит да преминат през полицейския кордон, който опасва сградата. Периодично с викове „Оставка“, „Еничари“ и „Мутри вън“ част от протестиращите се опитват да пробият полицейската блокада, но за момента без успех. Униформените запазват спокойствие и не отвръщат на агресията. Няколко пъти яки момчета от футболните агитки, под командата на Станислав Трайков се втуват да пробият полицейския кордон, но не успяват.

Полицаите устояха на напъна, при това без да показват никаква агресия спрямо атакуващите ги демонстранти. Те не промениха пасивното си поведение дори и след като до тях бе взривена бомбичка, а също така бяха метнати и камъни.

Тази искра не предизвика тежки сблъсъци, протестиращите продължиха да освиркват униформените и да скандират „Пуснете ни!“.

Няколко минути след това бе направен втори опит и сблъсъците тип „сумо“ бяха подновени, при това само в участъка около тротоара край БАН, откъдето именно искаха да минат протестиращите. Този опит също бе неуспешен, след като жандармеристи и полицаи дружно отблъснаха напора с щитовете си.

Третият опит за пробиване на кордона бе най-масиран, като в него се включиха повече от сто човека, но отново бе неуспешен – просто полицаите са се наредили много плътно на 7-8 реда в проблемния участък. Униформените не реагираха агресивно дори и след като отново по тях бяха метнати бутилки, камъни и други предмети, както и още една бомбичка.

22.30 часа .По-голямата част от протестиращите се събраха пред старата сграда на парламента. Те поискаха да отидат до площад „Александър Невски“ и паметника на Незнайния воин, но полицията не им позволи. Това създаде временно напрежение. Сградата се пази от сериозни сили на полицията.

Минчо Спасов обяви по мегафон, че спирането на шествието става в нарушение на закона. Междувременно започнаха да се чуват познатите от мачовете нецензурни скандирания, в които вместо по адрес на съдията, обидите са насочени към премиера Бойко Борисов.

Напрежение между полицията и част от протестиращите възникна след 21.30 ч. на обявеното трето „Велико народно въстание“.

След проявите (речи, възгласи, прожекции на клипове по стените на околните сгради) в т.нар. Триъгълник на властта, част от протестиращите се отправиха към старатта сграда на Народното събрание.

Те опитаха да направят там кордон, но се появиха тежко въоръжени полицаи и жандармеристи, които не допускат осъществяването на този замисъл. Не допуснаха и никой да мине през техния охранителен кордон. Протестиращите започнаха да скандират обиди от сорта на „Еничари“ срещу униформените, наред с виковете „Оставка“ и „Мафия“.

Някои от демонстрантите призовават полицаите „да минат на страната на хората срещу мафията“. Премина се в масово скандиране „Сваляй каските!“. Униформените обаче не предприемат никакви действия срещу протестиращите, само стоят в кордон срещу тях.

Протестирщите изтъкват пред медиите, че отново има полицаи с каски, но без отличителни номера, за да не се знае самоличността им. Те претендират, че досегашната сграда на Народното събрание вече не е обект от национално значение и няма причина да не бъдат допускани граждани да отидат близо до нея. Чрез мегафон те опитаха да обяснят на полицаите, че искат да отидат до паметника на Незнайния воин, както и, че протестът им не е забранен от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това не промени и няколко хиляди, събрали се на пл. Народно събрание не бяха пропуснати да минат от кордона. А пространството между сградата на БАН и тази на НС е запълнено с полицейски бусове и автомобили.

До 21.30 часа нямаше никакви проблеми между демонстрантите и полицията. Не се виждаха униформени с тежка екипировка, шлемове и щитове. На днешния протест обаче присъстващите полицаи не са тежко въоръжени. На всички подстъпи към зоната на протеста се проверяваха документите и багажа на хората, но нямаше никакви проблеми. Първият кордон полицаи, който охранява протеста, не беше с каски и тежка екипировка, а със сигнални жилетки.

Самото „Въстание“ започна започна в столицата в уречения час 17:00, но със слаба посещаемост. В началото хората бяха няколкостотин, но към 18.30 в т.нар. „Триъгълник на властта“ достигнаха няколко хиляди човека. Има групи с протестиращи и от провинцията – Русе, Ямбол, Шумен, Кресна и др. В разгара на митинга след 19.30 ч. присъстващите са около 10 000.

Организаторите призоваха полицията да не допуска провокации и да не проявява насилие, както се случи на 2 септември, когато бе първото „въстание“. А пък от гражданското движение БОЕЦ, което е неизменен участник в протестите, които продължават вече 76-и ден, обявиха на страницата си във „Фейсбук“: „Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да дигне палките срещу нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят отговорност. С речи, молебени, безкрайни разходки и скандирания пред празни сгради не става“.

Около 21.00 часа протестно шествие потегли към Орлов мост и блокира кръстовището. Засилено е полицейското присъствие в центъра на София. Обстановката е спокойна, няма опити ескалация на напрежението и за провокации.

Органите на реда се подготвяха през целия ден, за да ограничат възможността за всякакъв вид провокации, като дори бяха проверени палатките на майките от „Системата ни убива“, от където бяха иззети бутилки със съмнителна течност.

Площад „Независимост“ отново е препълнен с хора, които мирно изразяват недоволството си.

Припомняме, че в следобендите часове „Дунав мост“ при Русе бе блокиран за няколко часа от демонстранти, но около 16:00 часа движението бе възстановено.

В началото на протеста италианската оперва певица Джорджа Антелини изпълни българския химн и поздрави протестиращите.

Дванадесетокласничката Йоана Лилова излезе на трибуната и заяви, че се чувства добре в България, че не иска да бъде прогонена от родината си, от дома си. Момичето подгря множеството и последваха бурни възгласи „оставка” и „нас не ни е страх”.

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков прочетоха пред множеството няколко предложения, които дават хоризонт за бъдещето.

Промяна в правосъдието, промяна в прокуратурата, заяви адвокат Хаджигенов, който акцентира върху съдебната власт и държавното обвинение.

Трябва ни държава, която да инвестира в бъдещето на нацията – образование и култура, заяви проф. Велислав Минеков.

Държавата ни е способна на силен икономически ръст, тя трябва да подпомага науката и нашите научни изследвания, заяви още проф. Минеков и припомни за 70 учени, подписали се в подкрепа на протеста, които са прогонени от държавата в чужбина.

Трябва да пазим и нашата свещена природа от посегателство. Бетонираха всеки плаж – всяко кътче красота, която притежавахме. Това ще го променим, заяви още Минеков и продължи:

Държавата ни има нужда от нормална администрация. Ще настояваме за електронно правителство. Всичко, което е затруднение, предизвикано от бавна администрация, ще се борим да го премахнем.

Не трябва да допускаме хора без образование и без морал да ни управляват. Ще ги премахнем, заяви още проф. Минеков.

Арман Бабикян съобщи, че „Отровното трио” събира идеите и въображението на хората от площада, на всички българи, които живеят извън страната, за да изработят план заедно.

„Можем да променим България само заедно. Можем да изхвърлим мутрите само заедно. Ние сме строителите! Знаем какво да правим!”, заключи Арман Бабикян.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *