Тука има, тука нема: Ето защо правителството спретна тотална чистка в Спортния тотализатор!

България отблизо

Всички членове на Управителния съвет на Български спортен тотализатор са сменени. Това каза пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов. Той информира, че това е станало със заповед и по преценка на ресорния министър Красен Кралев след консултации с финансовото министерство.

Чистката идва дни, след като Държавен вестник обнародва поправките в Закона за хазарта, с които държавното тото остава единствен монополист на лотарийните игри. Преди месец пък бяха уволнени всички членове на Комисията по хазарта, а някои бяха арестувани

Предстои сключването на договори за управление с новото ръководство на БСТ„, уточни Горанов. Относно членовете на новото ръководство, Горанов посочи, че сред тях има двама, които в миналото са били известни футболисти, както и двама експерти от Министерство на финансите, а за директор на дружеството, е предложен висш експерт от „Информационно обслужване“. Горанов уточни, че Христо Йовов е предложен за член на Управителния съвет.

Министър Горанов коментира, че смяната на ръководството е наложителна предвид финансовото състояние на БСТ и регистрираната от него в последните години съществена загуба на пазарен дял. „Новите предизвикателства пред тотализатора като монополист на лотарийните игри изисква доста по-сериозен управленски капацитет“, посочи Горанов.

Новият изпълнителен директор на тотото е Любомир Стефанов Петров, който заменя на поста Дамян Дамянов.

В новия Управителен съвет на организацията влизат още Людмила Костова Петкова, Христо Георгиев Йовов, Валентин Страхилов Точев и Гошо Петков Гинчев. На първото си заседание новоизбраните членове на УС ще изберат председател. По взаимно съгласие са прекратени договорите на членовете на досегашния Управителен съвет на Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ в състав: Дамян Георгиев Дамянов – изпълнителен директор, Живко Атанасов Вангелов – председател на УС, Константин Любомиров Баджеков, Белчо Бойчев Иванов, Горяна Григорова Тодева.

Новите членове на Управителния съвет на ДП БСТ са назначени, считано от датата на заповедта на министъра на младежта и спорта до края на мандата на Управителния съвет, който изтича на 25 ноември 2020. С цел осигуряване на приемственост на двата екипа и заради огромния опит, който притежава, на досегашния изпълнителен директор на ДП БСТ Дамян Дамянов му е предложено и той е приел да бъде назначен като консултант на новоназначения Управителен съвет на Българския спортен тотализатор.

Очакванията към новия състав на Управителния съвет на ДП БСТ са, че младият екип от експерти в областта на икономиката и спорта ще направят бърза организация за реализиране на амбициозните икономически цели, които са поставени пред Българския спортен тотализатор, съобщават от Спортното министерство.

Гошо Гинчев е роден през 1969 г. Има бакалавърска степен по “Стопанско управление” от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”. Той е бивш национален състезател по футбол.

Христо Йовов е роден през 1977 година. Има бакалавърска степен по “Стопанско управление” от Висше училище по сигурност и икономика-Пловдив. Бивш национален състезател по футбол.

Такава е представата на Борисов, Горанов и Красен Кралев за ръководене на Българския спортен тотализатор. Новото ръководство се назначава, по всяка вероятност, защото членовете в старото ръководство не са били специално подбирани, за да бъдат удобни на управляващите. Защото властта трябва да контролира всичко нали така?! А и в новото ръководство може да са назначени хората на един олигарх, вместо хората на друг олигарх. Кой знае?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *