УДАРИТЕ върху Борисов НЕ СПИРАТ! И Корнелия Нинова го РАЗТЪРСИ за новата ДАЛАВЕРА с ЧЕЗ! Вижте ЗАЩО!

България отблизо

Енергийната групировка ЧЕЗ продава своето електроразпределителното дружество ЧЕЗ България. Това са седем фирми, а цената по непотвърдени данни е 320 милиона евро.

Да продадеш група фирми, които правят 2 милиарда лева оборот на година за 320 милиона евро си е нещо стряскащо. Защото това означава, че има нещо тъмно в сделката, което не е известно на широката публика.

Най-вероятната причина е, че чехите, по всяка вероятност с евентуалната поддръжка на Борисов и неговия енергиен министър Теменужка Петкова, са изсмукали каквото могат от електроразпределителното дружество и сега трябва да правят нови инвестиции. Това не им харесва и те продават разкапаните останки от ЕРП-то на символична цена. Затова, ние от екипа на istinata.net, прогнозираме, че в най-скоро време купувачът ще започне да се оплаква от лошото „наследство“ и ще търси повод за ново увеличение на цената на тока.

И понеже няма кой да купи дружество с изсмукани активи и остаряла техника, чешките „бизнесмени“ продават нашето електроразпределително дружество на една никому неизвестна досега българка. Това е Гинка Върбакова. Според вестник „Капитал“ тя е едноличен собственик на фирма „Инерком“ България. В съвета на директорите на „Инерком груп са участвали за известно време и чешките граждани Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова, които се оказват представители на словашкия металургичен магнат Зденек Земек. Той, както става ясно от публикация на blitz.bg, е придобил 50 процентен дял в българската фирма „Инерком груп“.

Това на практика означава, че Гинка Върбакова, най-вероятно, е подставено лице. А чехите, по роднински, са решили да продадат българското електроразпределително дружество на словашкия магнат. За да може и той, криейки се зад гърба на въпросната българка, да доизсмуче всичко, каквото е останало от нашето ЕРП.

Към това трябва да прибавим и факта, че Гинка Върбакова е приятелка от 20 години, на нашия вече бивш от няколко часа, енергиен министър Теменужка Петкова. Нещо повече. Самият Борисов, вероятно е знаел за тази дружба. Защото в публикация от 23 февруари 2018 г. на сайта blitz.bg, Борисов заявява от Брюксел, по повод подадената оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, че цитираме: „Няма как да забравя 20 годишно приятелство. За да не дам никак възможност да се влияе върху репутацията на правителството и Петкова, я посъветвах да си подаде оставката“, продължава премиерът.

Затова никак няма да се учудим, ако се окаже, че изборът на Теменужка Петкова за енергиен министър в правителствата Борисов 2 и 3 е мотивиран именно от такива задкулисни приятелства и тъмни сделки. Още повече, защото самата Теменужка Петкова няма нищо общо с енергетиката. Тя има финансова специалност и е работила изключително като финансист.

Нека припомним, че шефа на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев изрази крайно учудване и безпокойство от съобщението за тази сделка. Според news.bg, Добрев заявил че първоначално новината за продажбата на ЧЕЗ България на никому неизвестната фирма „Инерком“, му се сторила като фалшива новина.

Парламентарният енергиен шеф е обезпокоен още от това, че според публикации в пресата, фирмата „Инерком“ е само с 90 000 лева активи, а за миналата година била на загуба от 19 000 лева. Добрев бил притеснен, че фирма, която няма никакъв опит в електроразпределението и почти никакви собствени активи, може да се справи с осигуряването на нормално електроподаване на 2 милиона български граждани и близо една трета от територията на България.

Че продажбата на ЧЕЗ България на тази малка българска фирма на Гинка от Пазарджик, както я нарече Корнелия Нинова, е някаква далавера, в която е замесен и Борисов, се разбира и от един допълнителен факт.  Собственикът на другата чешка енергийна компания в България, Energo-Pro, милиардерът Яромир Тесарж, яростно оспорва процедурата по продажба на активите на ЧЕЗ България. Energo-Pro на Тесарж бе спрягана като сигурен купувач на бизнеса на конкурента си ЧЕЗ България. Но, изненадващо за всички, ЧЕЗ избра пазарджишката семейна фирма „Инерком“.

Това не е могло да стане без знанието на Борисов и Теменужка Петкова, защото енергийното дружество, по думите на Корнелия Нинова, е част от националната сигурност на България. Собствеността върху електроразпределителните дружества в много европейски страни е държавна, поради простата причина, че осигуряването на електричество на гражданите е въпрос на социален ангажимент на всяко правителство. И по тази и много други причини, е и въпрос на национална сигурност.

Затова Нинова задава въпроси на Борисов. Има ли той представа от тази сделка и ако има защо мълчи? А ако няма представа за тази сделка, продължава Нинова, това говори, че чешката държава напълно е пренебрегнала правителството Борисов и интересите на България.

Именно затова премиерът скочи като убоден от Брюксел, когато излезе информация за тази „сделка“ и няколко пъти се обажда от там, за да не би правителството да бъдело замесено в нея. Защо толкова се страхува премиерът от тази „сделка“.

Ще ви кажем защо. Защото гузен, негонен бяга. Затова.

Автор Иво Македонски, istinata.net  

Tagged

4 thoughts on “УДАРИТЕ върху Борисов НЕ СПИРАТ! И Корнелия Нинова го РАЗТЪРСИ за новата ДАЛАВЕРА с ЧЕЗ! Вижте ЗАЩО!

  1. Има подозрения за сделката,основателни.Ето още един вариант:Реалната продажна цена нее 320 млн,а повече-да кажем-двойно повече.С купувача е уговорено разликата да се даде под масата.Другите кандидати не дават даже 320 млн,с тях не можеш да се уговаряш за разлика под масата,но с Гинка можеш-тя е наш човек.Човекът зад Гинка е богат и с власт,но не иска да се афишира.

  2. СЕГА ЛИ ОТКРИ “ ТОПЛАТА ВОДА“ ДЕЛЯН ДОБРЕВ- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО ЕНЕРГЕТИКА В ПАРЛАМЕНТА И ……НЕЗАКОНЕН ДЕПУТАТ , С ОТНЕТИ ПРАВА ОТ КОНСТ. СЪД?!?!?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *